Aschner Lipótra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Kevés olyan család él Újpesten, ahol a szülők, nagyszülők ne emlegetnék Aschner Lipót nevét.

 Az Egyesült Izzó egykori vezérigazgatója, az UTE elnöke az 1920-as, ’30-as években nem csupán a gyár dolgozóinak, hanem az egész városnak biztosított megélhetést, jóléti intézményeket és sportolási lehetőséget. Az elnök úr Újpest egyik legendás alakja volt. Ebben az évben rá emlékeztünk januárban az újpesti városvédők népes csoportjával és az UTE képviselőivel születésének száznegyvenedik, halálának hatvanadik évfordulóján a Kozma utcai temetőben.
Februárban ismét együtt koszorúztunk az Újpest FC klubházának falán elhelyezett emléktáblánál. 

Szeptember 22-én egy délelőttöt töltöttünk a Tungsram területén. Szalay Miklós úr értő vezetésével végigjártuk, megcsodáltuk a régi épületeket, megnéztük az időben párhuzamosan futó Tungsram és General Electric történetének kiállítását. Hallhattunk a gyár jelenlegi munkájáról is.  Nagy élmény volt, különösen az UTE vendégeknek, Európa első fedett teniszcsarnokában állni. Rojkó Annamária, Aschner Lipót életrajzírója sétánkat sok érdekes történettel színesítette. Beszélgetésekből kiderült, mindenkinek van élménye a gyárról.

Aschner Lipótnak emléktábláját az UTE részéről Őze István elnök úr és Ipacs Éva, a városvédők részéről Várhegyi Anna (egy hajdani óvodás) és Bandi György (több évtizedet itt töltött dolgozó) koszorúzták meg.
Szép és értékes délelőttöt töltöttünk el. Köszönjük a szervezést Oláh Albert tagtársunknak.

Újpesti Városvédő Egyesület