Átadták a díszpolgári címet Károlyi Lászlónak

  •  
  •  
  •  

Emlékezetes ünnepség keretében adta át Wintermantel Zsolt polgármester, az Újpesti Közművelődési Kör rendezvényén, pénteken este, a Polgár Centrumban a díszpolgári címet Nagykárolyi gróf Károlyi Lászlónak, Újpest alapítója leszármazottjának. Az összejövetelen a gróf visszaemlékezett a múltra és számtalan régi történetet mesélt el.

Elsőként dr. Kőrös András, a kör elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd köszönetet mondott azoknak, akik anyagilag is támogatták az egyesületet. Ezt követően Wintermantel Zsolt polgármester méltatta Újpest új díszpolgárát, gróf Károlyi Lászlót. A díszpolgári címet amúgy hagyományosan a városnapok keretén belül, a városháza dísztermében adják át, most azonban egy személlyel, a jelen lévő gróf úrral kivételt tettek, mert a betegsége miatt korábban nem tudott jelen lenni az eseményen. Mint a polgármester fogalmazott: a betegség leküzdésében komoly szerepet vállalt többek között dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő is.

– Az, hogy most a közművelődési kör rendezvényén kerül átadásra a díszpolgári cím, nem véletlen, hiszen ez az egyesület oly’ sokat tesz a városért – fogalmazott Wintermantel Zsolt. – Mint, ahogy a gróf úrnak is elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy igazi újpestiként szolgálta Újpestet, amíg itt élt. éppen ezért, a képviselő-testületi döntés kapcsán gratulálok, és szeretném átadni a díjat.

Miután megtörtént a cím ünnepélyes átadása, Szöllősy Marianne, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője beszélgetett Újpest új díszpolgárával, aki felelevenítette azokat az emlékeket, melyek nagy hatással voltak rá.

A kör nevében Somos Zsuzsa képzőművész ajándékozta meg Károlyi Istvánról készült akvarelljével a díjazottat (képünkön).

Az ünnepségről készült képeket Újpest-Káposztásmegyer facebook oldalán tudják megtekinteni.

Á.T.