Átadták a térfigyelő rendszert

  •  
  •  
  •  

Átadták a térfigyelő kamerákat, és az azokat figyelő vezérlőközpontot az újpesti rendőrkapitányságon, március 31-én. A közbiztonság javítása érdekében negyven kamera állt üzembe, hatékonyságuk már a próbaidő alatt megmutatkozott. Hamarosan mind az ötvenöt működésbe lép, de maga a hálózat tovább bővíthető, és akár más kerületekével is összehangolható.

Dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya kiemelte: a kameraközpont monitorjait éjjel-nappal két-két rendőr figyeli, a közterületeken pedig a megfelelő rendőri reagáló erő is biztosítva van. Hozzátette, a kamerák háromszázhatvan fokos szögben látnak, és a minőségük alkalmassá teszi a rendszert gépjármű rendszámok leolvasására is.
A rendőrkapitány szerint ezek a térfigyelők szavatolni tudják, hogy a szubjektív biztonságérzet fogalma ne csupán frázis legyen, hanem ténylegesen megvalósuljon. Ez nekik, rendőröknek felelősség és lehetőség, az újpesti egyenruhások pedig mindent megtesznek, hogy ennek eleget tegyenek.
Az átadón Wintermantel Zsolt polgármester, valamint Ozsváth Kálmán, Hladony Sándor és Renge Zsolt önkormányzati képviselők is részt vettek, ugyanis az ő körzeteikben is működnek térfigyelők.
Wintermantel Zsolt elmondta, hogy az önkormányzat saját beruházásban valósította meg a rendszer kiépítését, amelyet a rendőrséggel együttműködve üzemeltet, ezen felül további pénzbeli támogatással segíti a kapitányságot, a járőrözés megszervezésében.
A polgármester rámutatott arra, hogy az újpesti kapitányság teljesítményét statisztikák igazolják. Ezekhez az eredményekhez szerinte az itteni egyenruhások elkötelezettsége is nagyban hozzájárul. Újpest támogatja ezt a munkát, és ezért is vágott bele egy új, modern kamerarendszer fejlesztésébe, hiszen a városvezetés kiemelten fontos célja a közbiztonság megteremtése, az újpestiek biztonságérzetének növelése.
Bucsek Gábor dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya úgy fogalmazott, a térfigyelők megléte már csak a darabszámuk miatt is komoly bűnmegelőzési hatással bír. Elmondta, hogy az ideális állapot az lenne, ha minden kerület rendelkezne térfigyelő kamera rendszerrel, és ezek a rendszerek egymáshoz kapcsolódva még inkább segítenék a bűnüldöző szervek kommunikációját.

Több mint kamerarendszer
A térfigyelőket működtető távközlési rendszer ötvenöt kamerát szolgál ki, de ezek száma hetvenkettőre bővíthető. Az elektronikus szemek éjjel, rossz fényviszonyok között is tökéletes képet adnak. A kamerák nagyfelbontású HD képet szolgáltatnak, amelyek lehetővé teszik gépjárművek rendszámának leolvasását, bűnelkövetők azonosítását. A térfigyelőket hangszórókkal is kiegészítették, ezeken a helyszín közelében tartózkodó rendőröknek lehet utasítást adni, de a vezérlőben ülő rendőr akár az állampolgárt is figyelmeztetheti, megelőzendő az esetleges szabálysértés elkövetését. A kamerahálózat alkalmassá tehető ingyenes Wi-Fi szolgáltatás biztosítására is. Ezt a szolgáltatást nagyobb forgalmú csomópontokban, parkokban tervezik a közeljövőben.

Kamerák városszerte
A most átadott kamerahelyszínek a rendőrséggel együttműködésben kerültek kiválasztásra. Kamerák kerültek városunk kiemelt csomópontjaiba: Újpest-Központ aluljáróba, lakótelepek parkolóiba, pl. Szigeti József utca, Virág, Erzsébet, Berda József utca, Pozsonyi utca, valamint Káposztásmegyeren a Külső-Szilágyi út menti parkolókba. Hamarosan további kamerák vigyáznak majd a közterületek rendjére, a most felújítás alatt álló Rózsavirág téren, Kordován téren és a Nádasdy Kálmán utcában.

Már eredményes
Alig állították üzembe az első negyven kamerát, már három esetben elengedhetetlennek bizonyultak. Ebből egyszer egy álbejelentést sikerült leleplezni (a bejelentő mégsem hagyta el az értékeit), másik esetben pedig egy, a másikra terhelően nyilatkozó autóst szembesítettek állításával (ugyanis nem a másik volt a szabálytalan). A harmadik esetben pedig azt leplezték le, amikor egy idős nőtől csaltak ki pénzt.

M. Orbán András