Átmeneti pénzügyi segítségnyújtás

  •  
  •  
  •  

Dr. Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére tavaly döntött úgy a Képviselő – testület, hogy hozzájárul a bajbajutott, lakáshitellel rendelkező újpesti adósok törlesztő részletéhez. A 30 millió forintos alapból eddig 42 újpesti családnak ítélték oda a támogatást.

Lezajlott a második olyan pályázat is, melyen azok indulhattak, akik a lakáshitelüket egyre nehezebben tudják fizetni. A kiírás szerint a pályázók vissza nem térítendő pénzügyi segítségben részesülhetnek, maximum havi 30,000 Ft összegben, melyet az önkormányzat maximum fél évig folyósít a kérelmező bankjának. A pályázat negyedévente kerül kiírásra.
A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság legutóbbi döntése értelmében újabb 18 család részesül támogatásban, így 42-re emelkedett a pénzügyi segítségben részesített családok száma. Az Önkormányzat átlagosan 20.000 Ft-tal járul hozzá a törlesztő részletükhöz.
 
 
Egyensúly a családi kasszákban
 
„Minden támogatás jól jön most a kis családunknak…”
 
Bauer Andrea és családja beszélgetésünkkor csak a pozitív elbírálásról értesült, a pontos összeget még nem ismerték.
– 2008 júniusában vásároltuk meg ezt a Latabár Kálmán utcai 58 m2-es lakást. A saját ötleteink szerint magunk kezdtük felújítani, de már befejezni nem tudtuk. Hiányoznak bútorok, ajtók, egy-egy kisebb javítás, jelenleg nincs rá keret. Én irodában, párom autóüvegező-műhelyben dolgozik, sajnos a nyolcórás munkáját négyórássá csökkentették a válság miatt, így természetesen a fizetése is jóval kevesebb lett. Próbálkozunk kisebb pluszmunkákat bevállalni – párom ért a számítógépekhez, az autókhoz, sőt, bútorokat tervez és valósít meg -, de ez is csak ideig-óráig segít rajtunk. Nagyon rosszul érint bennünket a bevétel-kiesés, ráadásul a kötelező havi kiadásaink az utóbbi időben körülbelül 40 ezer forinttal megemelkedtek, amit a kettőnk fizetése közel sem tud fedezni. A két fizetésnap között, ha minden számlát befizetünk, néha csak pár ezer forintunk marad, a szüleinktől kapunk segítséget. Az autónk hitele októberben jár le – egyébként a magas benzinár miatt nem tudjuk használni -, azután talán kicsit könnyebb lesz a megélhetés. Az óvodai költségek szerencsére nem olyan magasak, de nem tudjuk Szonját plusz foglalkozásokra beíratni, bármennyire is szeretné. Sokáig gondolkodtunk, hogy vegyünk-e igénybe bármilyen segélyt, támogatást, hiszen mások talán jobban rászorulnának, de aztán az Újpesti Naplóban olvastunk a lakáshitelesek támogatásáról, és úgy döntöttünk, megpróbáljuk. A pozitív elbírálás biztos, és az összeget is hamarosan megtudjuk. Minden támogatás jól jön most a kis családunknak.
 
 
„Ezzel a támogatással ismét egyenesbe tudunk majd jönni…”
 
Tóthné Patkó Zsuzsanna családja szintén tudja már a támogatás helyét a családi kasszában:
– Az Újpesti Napló egyik korábbi számában olvastam a bajbajutott lakáshitelesek támogatásáról, és utána érdeklődtem. Nagyon készségesek és segítőkészek voltak a hivatalnál, korrekt és gyors ügyintézésben volt részünk. Az elbírálás megtörtént, hat hónapig havonta 10,000 Ft támogatást kapunk. Nekünk ez az összeg is nagyon jól jött, mivel sajnos elcsúsztunk a törlesztő részlettel, így ezzel a támogatással ismét egyenesbe tudunk majd jönni. A Lakkozó utcában vásároltunk egy 60 m2-es lakást 2008. augusztusában, még a válság kitörése előtt. Sajnos azóta a törlesztő részletünk közel a duplájára nőtt, addig nem volt hatvanezer sem a havi részlet, most viszont majdnem százezret kell befizetnünk. Bár szerencsére nekem is és férjemnek is van munkahelyünk, és biztosnak is tűnik az állásunk, nem könnyű kigazdálkodni a havi kiadásainkat – többek közt a rezsit, a két ötéves kisgyerekünk óvodai költségeit, a biztosításokat –, ez összesen körülbelül 200,000 Ft-ra rúg. Talán jó lehetőség volna néhány plusz munka, kisebb plusz jövedelem a családunknak, de jelenleg egyéb támogatásra nem számíthatunk. Ennek ellenére optimisták vagyunk, hiszen nehezen ugyan, de minden hónapot meg tudtunk eddig oldani, és ezzel az önkormányzati támogatással is „beljebb vagyunk”.