Átszervezik a fővárosi egészségügyi ellátást

  •  
  •  
  •  

A korábbi tizenkét fővárosi intézet helyett Budán két, Pesten öt összevont kerületi népegészségügyi intézet jött létre – közölte Gerzson Éva, a fővárosi kormányhivatal sajtóreferense.

Megkezdődött a népegészségügy átszervezése, amelynek eredményeképpen a korábbi tizenkét fővárosi intézet helyett Budán két, Pesten öt összevont kerületi népegészségügyi intézet jött létre – közölte Gerzson Éva, a fővárosi kormányhivatal sajtóreferense pénteken az MTI megkeresésére.

    Mint kifejtette, tavaly január elsejével, a kormányhivatalok kialakításával megkezdődött a közigazgatás rendszerének átalakítása, amelynek célja “a hatékonyan működő jó állam megteremtése”. Ennek része a központi hivatalok átszervezése, valamint azokkal együtt a különböző területi egységek átrendezése is. Ebbe a folyamatba illeszkedik a népegészségügy most megkezdődött átszervezése is – tette hozzá Gerzson Éva.
    Január elsejével hatályba lépett a fővárosi és a Békés megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek területi egységeinek megváltoztatásáról szóló kormányrendelet – írta a sajtóreferens. Ez alapján az új intézetek kialakítása során figyelembe vették az ellátandó területet, a lakosságszámot és az intézményi feladatokat is, hogy arányos ellátó rendszer jöjjön létre.
    Így Budán kettő, Pesten pedig öt összevont népegészségügyi intézet működik a jövőben. Budán az egyik intézetbe az I., a II. és a III. kerület, míg a másikba a XI., a XII. és a XXII. kerület tartozik. Pesten az egyik intézetbe a IV., az V. és a XIII. kerület, egy másikba a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerület, a harmadikba pedig a X., a XVII. és a XVIII. kerület tartozik a jövőben. A negyedik területi egységben a XIV., a XV. és a XVI. kerületet, az ötödikben pedig a XIX., a XX., a XXI. és a XXIII. kerületet vonták össze a főváros pesti felében – fejtette ki a kormányhivatal sajtóreferense.
    Gerzson Éva arra is kitért, hogy a jogszabály-módosításból fakadó szervezetátalakulás a tizenkét intézet dolgozóinak – köztük a vezetőknek – a státuszát is érintette, e körben a kormányhivatal a szükséges munkajogi intézkedéseket megtette. A változások a feladatellátást nem érintik, az ügyintézés folyamatos – hangsúlyozta.
    Mint írta, az új intézeti központokat a közeljövőben alakítják majd ki, melynek során a legfontosabb szempont a jó megközelíthetőség lesz. “A most városszerte, sokszor mostoha körülmények között működő telephelyeket – a közvagyonon belüli ingatlancserével – sokkal kevesebb, ugyanakkor jól felszerelt és magas szakmai színvonalon működő intézettel kívánjuk felváltani és a népegészségügy szolgálatába állítani” – fogalmazott a sajtóreferens.
(MTI)