Autókra specializálva

  •  
  •  
  •  

Szinte kizárólag autókkal, járművekkel kapcsolatos bűncselekményekről számolt be az újpesti Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban. Az egyenruhások a megelőzésre is felhívták a figyelmet.

Tettenért tolvaj
Autólopásról érkezett bejelentés a rendőrséghez a napokban. A Csányi László utcában lévő irodaház biztonsági őre a biztonsági kamerát figyelve észlelte, hogy a szemközti parkolóban álló Opel Corsa ajtaját egy férfi kifeszíti, majd az autóba beszállva a kormány alatti részen tevékenykedik. Pár perc múlva a férfi kiszállt a járműből és elkezdte kitolni a parkolóból, de egy szintén ott álló Fordnak ütközött vele. A helyszínre érkező rendőrök egy betört szélvédőjű Opel mellett találták az elkövetőt, akivel szemben intézkedést kezdeményeztek, amelynek során ruházatának átvizsgálásakor bűncselekmény elkövetéséhez használatos eszközöket foglaltak le. A férfi kézfején lévő friss sérülések szintén az autólopási kísérletről árulkodtak, a rendőrség lopási kísérlet miatt nyomoz.

Kerékcsere közben lopott
Kerékcsere közben lopták el egy férfi hátsó ülésen lévő táskáját november 6-án a Rózsa utcában. Az autó sofőrje a Szent Imre úti barkácsáruházból indult, majd a Rózsa utcában észlelte a defektet és állt meg kereket cserélni, azonban amíg a műveletet végezte, valaki a jármű hátsó üléséről kiemelte a táskáját.

Trükkös lopás közokirat-visszaéléssel
Kerékkiszúrás módszerével elkövetett úgynevezett trükkös lopásról érkezett bejelentés a rendőrségre a napokban. Egy férfi a Tatai úton haladt Újpest irányába, majd a jobb hátsó keréken defektet észlelve a Madridi utcánál egy szervizben állt meg kereket cseréltetni. A műhely alkalmazottja tájékoztatta, hogy a kerék nem defektes volt, hanem azt vélhetően éles eszközzel kiszúrták. Miközben a sértett a szerelővel beszélt, az út túloldaláról kiáltást hallott, majd látta, hogy egy sötét ruhát viselő férfi az autó hátsó üléséről kiveszi a táskáját, majd egy fekete robogóra ül és a Pozsonyi út irányába távozik. A helyszínre érkező rendőrök a szemtanúktól kapott személyleírás alapján a környező területet átvizsgálták, de a tettest nem találták. Mindkét ügyben az újpesti rendőrség nyomoz.

A rendőrség a fentebb említett cselekmény nyomán felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időben több kerékkiszúrással elkövetett trükkös lopás történt.
A rendőrség szerint a kiszemelt jármű kerekét indulás előtt megsebzik, majd követik a járművet, esetleg a sofőrt megállásra kényszerítik. Az elkövetők gyakran a pénzintézetektől, bevásárlóközpontokból távozó autókat követik. A tettesek gyakran információkérés látszatával állítják meg az autóst vagy szándékosan idegen nyelven próbálnak beszélgetést kezdeményezni, mialatt társuk végrehajtja a lopást.

Az egyenruhások a megelőzés érdekében arra figyelmeztetik a járművezetőket, hogy a pénzt és mobiltelefont lehetőleg tartsák maguknál és amennyiben kiszállnak az autóból, az indítókulcsot ne hagyják az gyújtáskapcsolóban.