Az 56-os emlékkőnél

  •  
  •  
  •  

Nemzeti ünnepünkön az újpesti megemlékezések sorát hagyományosan az ’56-os Szövetség Újpesti Szervezete és az Újpesti ’56-os Forradalmi Szövetség által szervezett megemlékezés nyitotta.

A Görgey út és a Deák utca találkozásánál lévő parkban, az 56-os emlékkőnél gyülekeztek most is az emlékezők. Közöttük volt Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere

A Himnusz elhangzása után Szendiné Kósa Katalin, – Kósa Pál, az 1956-os Forradalmi Bizottság elnökének leánya – az ’56-os Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke részletesen szólt személyes élményei alapján az 54 évvel ezelőtti eseményekről.

Beszédében hangsúlyozta, hogy célja, hogy minél többen ismerjék meg ennek a napnak a dicsőségét, az eseményeket. Legyünk büszkék az akkori újpestiekre, valamint soha ne feledkezzünk el hőseinkről, mártírjainkról. – óhajtotta beszédében. Kötelességünk ugyanis megemlékezni azokról, akik első helyre téve a közösség érdekeit, önzetlen módon a hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot.

A jelenlévők fejet hajtottak a hét hősi halált halt újpesti mártír: dr. Rajki Márton, Kósa Pál, Csehi Károly, Gábor László, Gémes József, Koszterna Gyula, Somlyói Nagy Sándor előtt és emlékükre egy-egy gyertyát gyújtottak.

A személyes hangú, megindító beszéd után ifjú Gyevát Ottó az Újpesti 56-os Forradalmi Szövetség szónokaként arra emlékeztetett, hogy a társadalom adós még a méltó megemlékezéssel, miközben sajnos már egyre kevesebben lesznek azok, akik ott voltak és hitelesen mesélhetnének arról a korszakról. Reményét fejezte ki, hogy jövőre, a forradalom és szabadságharc 55. évfordulón már megérdemelt helyére kerül október 23-a ünnepe.

Az ünnepség végén a megjelentek elhelyezték a koszorúkat az emlékműnél, majd a Szózat eléneklésével zárult a megemlékezés.

t.