Az alapkő már a helyén

  •  
  •  
  •  

Ismét lesz fellegvára a mikroelektronikának Újpesten. Három elektronikai cég és egy ingatlanfejlesztő vállalkozás egymásra találása nyomán a tervek szerint 2010 tavaszára új magyar mikroelektronikai – és a szándékok szerint – tudásközpont jön létre.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Az Ipari Park Íves utca 6 szám alatti területén létesítendő ultramodern kutató-fejlesztő központ 2,2 milliárd forintos költségvetésű beruházásához pályázat során elnyert pénzösszeg is érkezik: az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának társfinanszírozásával közel  476 millió forint. Az 51 százalékban a BHE Bonn Hungary Kft., 26 százalékban a Budaörsi ISC Kft., 12 százalékban a Carinex Kft., és 11 százalékban a Technoorg-Linda Kft. alkotta projektcég a használati jogában lévő hatezer négyzetméteres építési telken egy három épületből álló, irodákat, műhelyeket, konferencia-és oktatótermeket magában foglaló, valamint  a legmodernebb tervezési, szerelési terhelési lehetőségek igénybevételére nagy tisztaságú laborok, antisztatikus szerelő helyiségek épülnek, összesen tizenegyezer négyzetméter alapterületen .  A fennmaradó területre kis- és középvállalkozásokat várnak. A vállalkozás nem titkolt célja, hogy támogassa a magyar elektronikai K+F tevékenységet és a felsőfokú szakemberképzést. Az ünnepélyes alapkőletételt október 15-én tartották miniszteri, nagyköveti részvétellel és Újpest Önkormányzata képviseletében.

Példa az összefogásra

 Polgárné Májer Ildikó, a Budaörsi ISC Kft. ügyvezetője többek között arról szólt, hogy az El–Tech Center létrehozása a mai gazdasági és pénzügyi válságokkal terhes világban annak bizonyítéka, hogy vannak olyan cégek, amelyek közösségben, együttműködésben tudnak gondolkodni. 2006 novemberében döntöttek  a beruházók a szolgáltató központ létrejöttéről, amely a kisvállalkozások számára teremti meg annak lehetőségét, hogy a tudás, az együttműködés nemzetközi piacra juttassa el  a magyar vállalatokat.

Dr. Kazi Károly, az újpesti székhelyű Bonn Hungary Kft. ügyvezetője saját példával illusztrálta, hogy cégüknek , jó tíz évet kellett várnia ahhoz, hogy nemzetközi ismertséget is szerezzen, miközben minden tudtak, ami a szakmában szükséges és a korábbi produktumok alapján biztos háttérrel is rendelkeztek. Mégis: a külföldi érdeklődők előtt, laborok és bemutatótermek nélkül, nem tudták bizonyítani, mit tudnak. Az El- Tech Center létrejötte a mai pénzügyi helyzetben is bizonyítéka lehet annak, hogy igenis lehet előbbre jutni, de nem feltétlenül egyedül kell a világpiacot meghódítani. – Nem vagyunk elég nagyok, hogy egyedül is erősek legyünk –zárta a gondolatot dr. Kazi Károly.

 Versenyképesség és tudás                     

Dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter is az előbbi gondolatokat erősítette meg, amikor többek között arról szólt: a magyar  ipar és a gazdaság versenyképességének javításához a tudás beépülését segítendő kormányzati szintű támogatás is szükséges, ezért is biztosított a kutatás és fejlesztés kormányzati képviselete. Ehhez jelenleg a GDP 1 százalékát rendelik hozzá, s ugyan ez a pénzösszeg sajnos nem nagyon növekszik, de cél, hogy  a jelenlegi arányt 1,4-1,5 százalékra feltornázzák és vállalati önrész is társuljon hozzá. A jelenlegi pénzügyi válsághelyzetben kívánatos cél, hogy az állami hozzájárulás mértéke nőjön, és van lehetőség arra is, hogy értelmes célért ipari  hátterekkel rendelkező külföldi partnerek bevonásával nagyobb esélyt kapjanak a vállalkozások.  

Ranjit Rae, India magyarországi nagykövete arra utalt, hogy a magyar cégek és a befektetések iránt érdeklődő  indiai cégek együttműködésére jó példát szolgáltat  és kiváló lehetőséget nyújthat az  El-Tech Center.  

Befektetnek, nem beszüntetnek

Dr. Trippon Norbert alpolgármester  Újpest önkormányzata nevében köszöntötte a városrészben megtelepülő El-Tech Center  képviselőit. Elmondta, városvezetőként is büszkeség számára, hogy olyan, uniós forrásokból is részesülő beruházás költözik Újpestre, amely a belátható szakmai sikereken túlmenően munkahelyet teremt és biztosít a közeli jövőben.

Újpest gazdasági alpolgármestere köszöntő szavaiban utalt a mai, pénzügyi válsággal is tarkított világunkra is, miközben úgy fogalmazott: a világ trenddel szemben az El-Tech Center Kft. vezetői nem beszüntetnek, hanem beruházásukkal összefogást példázva befektetnek.  

A bemutatkozó, köszöntő után a magas rangú vendégek és a tulajdonosok közösen helyezték el az épület alapkövét. A hengerbe az utókor számára az alapkőletétel napját örökül hagyó aznapi újságok, Magyarország fizetőeszközeit tartalmazó érmesor, valamint a  jelenlévők kézjegyével ellátott emléklap került.