Az Árpád út – István út kereszteződése 1960-ban

  •  
  •  
  •  

A kép jobb oldalán az Árpád út 67 sz. alatti, úgynevezett Diamant palota látható, mely nevét építtetőjétől, Diamant Ignácz újpesti bútorkereskedőről kapta.

A kép jobb oldalán az Árpád út 67 sz. alatti,úgynevezett Diamant palota látható, mely nevét építtetőjéről, Diamant Ignácz újpesti bútorkereskedőről kapta. A valamikor 1905 és 1914 között készült szecessziós épület földszintjén volt található a bútorbolt.


A 20-as, 30-as években Meinl kávé- és édességüzlet nyílt a helyén, melynek varázslatos illatára valószínűleg még sokan emlékeznek. 1986-ban, az Újpest Központ metróállomás építésének kezdetén, az aluljáró kialakítása miatt, a Diamant ház földszinti üzletét megszüntették, árkádossá alakították a gyalogos forgalom áteresztésére. A metróállomást 1990 decemberében adták át.

Az István út túlsó oldalán (a jelenlegi Match áruház előtti részen) a Csemege bolt volt, melynek helyére az István út kiszélesítésekor a jelenlegi villamospálya épült. Az Árpád úton ebben az időszakban a 10-es és az 55-ös villamos járt. 

(A rovat tanácsadó-szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész) Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. A montázs Várai Mihály munkája.