Az egészség színe – mit érdemes enni tavasszal és nyáron?

  •  
  •  
  •  

Eper, málna, barack, cseresznye, lédús paradicsom, húsos paprika, tök, zöldhagyma, spenót. A tavasz és a nyár hamisítatlan ízei. Amellett, hogy isteni finomak, rengeteg jótékony hatással is bírnak, ezért amíg szezonjuk van, fogyasszunk belőlük minél többet.

Az egyik legegészségesebb

Az eper kiváló C-vitamin-forrás, így erősíti az immunrendszert és fokozza a kollagén termelődését. Képes csökkenteni egyes ráktípusok (pl. mell-, vastagbélrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentők találhatók benne. Antioxidáns készletének köszönhetően az eper segíti a szív védelmét is. A benne lévő ellaginsav, és a további fenolos vegyületek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gátolják a káros koleszterinek képződését. Emellett kiváló rostforrás és gyógyír lehet számos szemproblémára is, mivel képes csökkenteni a szemszárazságot, a látóidegek degenerálódását, a látási zavarokat is.

fotó: Pixabay

A kis vitaminbomba

A málna fogyasztása roppant jó hatással van a szervezetünkre, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, egy igazi vitaminbomba. Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben tartalmaz cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, így a vashiányos vérszegénységben szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott a málna rendszeres fogyasztása. Magas C-vitamin tartalma segít a vírusos és a bakteriális fertőzések leküzdésében is.

A jó emésztésért

Szinte nincs olyan szerv, amelynek ne tenne jót a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag őszibarack. Magas C-vitamin-tartalma például különösen jót tesz az immunrendszernek, segít felvenni a harcot a rák kialakulásáért felelős szabadgyökök ellen, valamint felgyorsítja a sebgyógyulást is. Emésztési problémákkal küzdőknek érdemes minél többször fogyasztani, ugyanis már egy közepes méretű gyümölcs is fedezi a napi rostszükséglet akár tizedét is. Mindehhez ráadásul igen magas – mintegy 85 százalékos – víztartalom társul, így az őszibarack igen hatékony fegyvernek számít a székrekedés és az aranyér elleni küzdelemben.

fotó: Pixabay

A „piros arany”

A paradicsom előnyei közé tartozik az erős antioxidáns hatás, amely a főzés közben sem vész el. Az antioxidáns hatása révén védi a szervezetet a sejteket károsító folyamatoktól, ez által csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, különösen a mell- és a prosztatarák esetén. Tisztítja a vért és óv a vérrögök kialakulása ellen, valamint csökkenti a stroke és szívbetegségek kialakulásának kockázatát és a magas vérnyomásra is kedvezően hat. Jótékony, stabilizáló hatással van a vércukorszintre, így a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Bizonyos kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet is.

Popeye kedvence

fotó: Pixabay

A májusi piacok egyik főszereplője a harsogóan zöld levelű spenót, amely egy meglepően sokféleképpen és kreatívan elkészíthető zöldség, mely ráadásul nagyon egészséges, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a télen kimerült vitaminraktárakat feltöltsük. A spenót jól emészthető, alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerű eledel lehet. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás.

A fogyókúrabarát

A főzőtök tápértéke miatt a diétázók számára kitűnő választás, akkor is, ha a súlyvesztés a cél, ugyanis 100 grammjában mindössze 31 kalória található, de a zsír- és szénhidráttartalma is elhanyagolható (0,6 gramm és 5,4 gramm). Emellett jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, de számos vitaminban, többek között A-, E- és K-vitaminban is gazdag. Semleges íze miatt pedig szinte bármilyen receptbe könnyen beilleszthető.

dv.

, , , ,