Az együttműködés sikere

  •  
  •  
  •  

A főváros finanszírozta Görgey úti beruházást újpest két fővárosi képviselője harcolta ki. Várhatóan jövő tavasszal kezdődnek meg a felújítási munkálatok, amelynek keretében a villamospálya, az útburkolat és a járda rekonstrukciójával együtt a közművezetékeket is cserélik. Wintermantel Zsolt szerint mindez azért is döntő jelentőségű, mert 2010 előtt még csak tervek sem voltak erre, és semmilyen előkészítő munka nem zajlott.

(képünk illusztráció)

A polgármester emlékeztetett, a Görgey út Budapest három legrosszabb állapotú útjainak egyike.

– A Rákospalota-Újpest vasútállomás és a Külvárosi kávéház között zajló munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek, ezeket azonban hosszas tervezői munka előzi meg, ugyanis a villamospálya, az aszfaltburkolat és a járda cseréjével egyidejűleg a közművek megújítására is sor kerül – mondta.

Lapunk kérdésére ismertette: a villamospálya-felújításra kétféle megoldás is kínálkozik. Egyik, amikor a vágányok az út két szélén haladnak, a másik esetben pedig középen maradnak a sínek, a megállókat viszont úgy alakítják ki, hogy azokat a járdákkal egy szintbe hozzák, ami az autósok számára lényegében egy hosszú „fekvőrendőrt” jelent. Wintermantel Zsolt hangsúlyozta, olyan megoldásban gondolkodnak, amelyik a leginkább segíti a balesetmentes közlekedést.
Megtudtuk azt is: egyelőre még nem dőlt el, szakaszosan vagy egyszerre végzik-e a felújítást, és az is később körvonalazódik, hogy a munkálatok idejére milyen forgalmi változtatásokat kell bevezetni.

Ahogyan előző lapszámunkban megírtuk, a főváros idei költségvetéséből 100 millió, a jövő éviből pedig 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre a munkálatok elvégzéséhez. A polgármester és Nagy István alpolgármester – fővárosi képviselőként – régóta figyelmeztettek a rekonstrukció elodázhatatlanságára, amelynek megvalósulása szerintük azért jelentős, mert korábban még csak előkészületek sem történtek a felújításra, a főváros szocialista–szabaddemokrata vezetése nem foglalkozott az útszakasszal.

moa