Az éj leple alatt szúrták ismét hátba az önkormányzatokat

  •  
  •  
  •  

Kedden késő este, minden érdemi bejelentés nélkül jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelkezés, amely megtiltja az önkormányzatoknak a helyi adók emelését. Ez első blikkre ugyan hangozhat jól, de valójában a csőd szélére sodorhatja a településeket.

„A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték”– írja a kedd este megjelent Magyar Közlöny. Ez lényegében azt jelenti, hogy a helyi önkormányzatok nem emelhetnek adót 2021-ben, mert egyik adó sem lehet magasabb annál, mint jelenleg.

Emellett, ha valakinek adómentességet adtak, és az még 15 nap múlva is érvényes, nem vonhatják meg tőle, tehát a válság idején adott kedvezményeket egészen jövő év végéig meg kell tartani. A rendelet értelmében mától új adót kivetni is tilos.

Első pillantásra ezek tűnhetnek akár pozitív fejleményeknek is, hiszen az adókat senki sem szereti, emelésüket pedig még kevésbé. Csakhogy a számos kőkemény megszorítással már így is alaposan kivéreztetett önkormányzatoknak megtiltani, hogy plusz forrásokra tegyenek szert, akár a települések tömeges is csődjéhez vezethet.

Ugyanakkor jogilag nem egyértelmű, hogy ezek a rendelkezések meddig lesznek érvényben. Az ilyen kérdések rendeleti úton, egyik napról a másikra történő rendeleti szabályozását lehetővé tevő veszélyhelyzet ugyanis február 8-ig van érvényben.

, ,