Az első Újpesti Majális

  •  
  •  
  •  

Esett az eső csendesen, de jól telt az ünnep

Májusi eső aranyat ér. A közmondás igazsága nem tudta feledtetni, hogy egész napos esőre ébredtünk május elsején. Csak és kizárólag az esőfront az oka, hogy az önkormányzat hagyományteremtő jelleggel útnak indított majálisának délelőttjén elsősorban a fellépő gyermekek szülei, nagyszülei és barátai alkották Semsey park füvén a közönséget. Igaz, akadt a környékbeli házakból gumicsizmában, esőköpenyben érkezett kíváncsiskodó. Mégis azok, akik ott voltak, nagyon jól érezték magukat a családias programon.

A Találkozzunk többször!- jegyében 

Az első tapsot az Erkel Gyula Újpesti zeneiskola fellépői kapták, amely a Találkozzunk többször! városi programsorozat  egyik megjelenítője. A fúvószenekar Szabó Krisztián vezényletével népszerű filmzenéket játszott, amikor – tán a ránk törő nosztalgia hatására – a pillanatnyi száraz időt követve,  eleredt az eső. Mire a mai és volt növendékekből verbuválódott vonósnégyes lépett színpadra, már csak esőfüggönyön keresztül látott a publikum. A jazztanszakosok zenéje alatt végleg eldőlt: maradunk és dacolunk az égi áldással. Ugyanis jó volt a műsor. Üresjárat nélkül, jó hangulatot teremtve  Tarr Zoltán,  a nap házigazdája konferálta fel a műsorszámokat.

Anyák napján

Május elsején az édesanyákat köszöntjük. Számukra a Királykerti Óvoda kicsinyei  készültek Mayer Sándorné óvodavezető, Magyarné Judit, valamint Kovácsné Mónika óvodapedagógusok segítségével műsorral. A kislányok piros-fehér pettyes szoknyát, fehér blúzt öltöttek a fellépésörömére. A mondókák, éneke, és a jelenet után verssel köszöntötték fel, a refrén során háromszor is éljenezték az édesanyákat és a nagymamákat. Az anyukák köszöntése ezzel nem ért véget, meglepetést ígért számukra az önkormányzat is. A Pécsi Sebestyén Általános- és Zenetagozatos Általános Iskola diákjai Zelk Zoltán A három nyúl című jelenetét adták elő, majd  a népdalosok is színpadra léptek. A szervezők azt kérték, az anyukák is lépjenek fel a színpadra. Megtették. A gyerekek ezután egy-egy szál tulipánnal és nagy puszit adva ugrottak a mamák nyakába. A színpad előtt álló kicsinyek is virággal kedveskedtek az anyukáknak, nagymamáknak.

Diákok a színpadon

A nagymama minden bizonnyal elégedett volt a délelőtt folytatásával, hiszen éppen a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium fiúkórusa, 8-11 éves legények léptek színpadra Veszprémi Gábor tanár úrral.  A fehér felsőbe bújt csengő-bongó hangú fiúkórus műsora élményt jelentett és láthatóan élvezték az előadás minden percét, műsorszámát. Méltán kaptak nagy tapsot. A zenés műsorszámoknak ezzel nem volt vége: a Harsányi Gábor Kommunikációs Stúdió nagy létszámú énekes, táncos szereplői éppen Újpesten váltak színpadképes, szépreményű fellépőkké.


Ebédidőben

A táncbemutató előtt, ebédidőben a virsli illata töltötte be az esőáztatta teret. Az önkormányzat jóvoltából ebédjegyet nyújtottak át a szervezők. Régi majálisok emlékét idézte a papírtálcán, bőséges mustárral, kenyérszelettel átnyújtott pár virsli. A gusztusos kóstoló elnyerte sokak tetszését. Az ebédszünet alatt felsorakoztak a táncosok, majd a Ne légy felnőtt! Zenés gyermekműsor, valamint kora délután a Szép Ernő Színház Ludas Matyi előadása szórakoztatta a nagyérdeműt.  Azokat persze, akiket az eső sem rettentett el a Semsey parkból.

Sátor alatt

Az egyik legnépszerűbb sátor az Újpesti Manzart Rajziskoláé volt, ahol Somos Ildikó és Szunyoghy András művészek bemutatkozó, és játékos foglalkozást ígértek. Az esőtől némileg védő sátorban különböző korosztály képviseletében érkeztek a rajzolni szeretők. Szódás szifon, almás csendélet került a rajzlapokra. 

Ludas Matyi, és Rock and roll

Délután, a Szép Ernő Színház Ludas Matyi előadásába a gyerekek is bekapcsolódtak, a színészek segítségével tanulták a különféle mondókákat. Többszörösen is jól jártak azok a szerencsések, akik a színpadon elhelyezett székeken ültek: ők testközelből szemlélhették Döbrögit, meg a „ludakat”, ráadásul nem is áztak meg.

A Figurina bábcsoport bemutatója alatt a kicsik érdeklődéssel figyelték a bábok mozgását. Rendhagyó tárgyak keltek életre, fazékhajó ringatózott a képzeletbeli tenger vizén, így valósult meg Eszti álma – ez volt az előadás címe.

A The Prison Band színvonalas rock and roll zenéje sokakat meglepett. A nagybőgő – gitár – dob, és az énekes összhangja minőségi muzsikát hozott. Amíg játszott az együttes, az eső is elállt. A zenekar után egy pörgő táncbemutató következett – szemet gyönyörködtető látvány volt.

És jött a sokak által nagyon várt Dolly Roll előadás. Egymás után hangzottak el az ismert dalok, a közönség együtt énekelte a slágereket Dollyval. Hiába a mostoha időjárás, a közönség kitartott.

Aztán beszélgetve hazaindultak az emberek, véget ért az újpesti majális.

(B.K. – Á.T.)