•  
  •  
  •  

A X. nyári olimpiai játékokat nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1932. július 30. és augusztus 14. között rendezték Los Angelesben. A magyar sportolók hat arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet nyertek. Az olimpiai bajnokok között újpesti vízilabdázók, Halassy Olivér, Németh János és Barta István valamint a vívó Kabos Endre is a dobogó legfelsőbb fokára álltak. Ők voltak az Újpesti Torna Egylet első olimpiai bajnokai.

Vitéz Halassy Olivér Újpesten, 1909. július 31. született és 1946. szeptember 10-én Budapesten, orosz katonák gyilkolták meg. A sportember tősgyökeres újpesti, hiszen tanulmányait az újpesti 1. számú fi ú polgári iskolában végezte (a mai Tanoda téri iskola épületében). Diákkorában villamosbaleset érte, amelynek következtében bal lábát, térd alatt amputálni kellett. Az elszánt sportember az UTE vízilabdázójaként tagja volt 1931-ben a párizsi, 1934-ben a magdeburgi és 1938-ban a londoni Európa-bajnokságot nyert vízilabda csapatnak. 1928-ban az amszterdami olimpián második, 1932-ben Los Angelesben és 1936-ban Berlinben aranyérmet kivívó vízilabda csapat tagja volt. Az UTE sportolójaként nyolcszoros úszó és 91-szeres vízilabda válogatott volt. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és tizenkétszer javított országos csúcsot.

(gergely)


Halassy Olivérre emléktábla és mellszobor emlékezetet Újpesten. 1989 óta viseli nevét az újpesti sportközpont. A következő tanévtől a Német Tagozatos Általános Iskola is elnevezésében őrzi a városához mindig hű, fantasztikus sportember emlékét.