•  
  •  
  •  

Sokat gondolkodtam, hogy mit is írjak a vakációmról. Talán a barátnőmmel eltöltött horvátországi nyaralásról írjak? Vagy a túratáborról és rajztáborról, ahol megtanultam linót metszeni? Tán meséljek a nagyszüleimnél található sütimennyországról? Vagy az állatkertben látott fókabemutatóról? Végül döntöttem.
A görögországi nyaralásomról fogok írni, ahová a családommal utaztam.

Amikor leszállt a repülő az athéni repülőtéren, már éjfél volt. Érdekes, hogy akkor is nagyon meleg van Görögországban. Másnap reggel a szállásról elindulva, egyenesen felsétáltunk az Akropoliszig. Hatalmasak és fenségesek voltak azok a templomok, igazi kis kirándulás az összeset megnézni. Utána jött az Akropolisz Múzeum, ahol rengeteg műtárgy volt kiállítva a templomok maradványaiból, hogy lássuk, milyen volt valaha ott az élet, és még LEGO-ból is elkészítették az Akropolisz makettjét. Este felmentünk Poszeidón templomához, ahonnan látni lehet a végtelen tengert. Másnap elindultunk a szállásról Lefkada szigetére. Utunkba beiktattuk a Korinthoszi-csatornát, a világ második legnagyobb függesztett pályájú hídját, a Rio-Antiriót és a Meteorákat. A Meteorák hatalmas sziklákra épített templomok, ahol ma is szerzetesek élnek csendes, meghitt közösségeikben. Útközben megálltunk
egy halétteremnél, ahol tengerből fogott szardellát és gavrost sütöttek nekünk. Este végre megérkeztünk Görögország második legzöldebb szigetére, Lefkadára. Ott minden nap fürödtünk, más és más partokon. A szigetnél különlegesen türkizkék a tenger. Az egyik nap elmentünk egy világítótoronyhoz, ahonnan 360 fokos panoráma tárult a szemünk elé. Amíg a szigeten tartózkodtunk, megkóstoltuk a moussakát (hasonlít a rakott burgonyára) és a souvlakit (nyársra fűzött húst). Na és persze elmaradhatatlan volt a fagyi. Négy nap után elindultunk a szigetről Delphi környékére, ahol megtekintettük az ókori város maradványait. Az utazás zárásaként lementünk egy igazi kis görög faluba, ahol az idősebbek kint meccset néztek, vagy a templom kertjében trécseltek, és a levegőt körbe lengte a sült kecske illata. Rengeteg élménnyel tértünk haza. Sokszor eszembe jut a nyári szünet, különösen esős időben.

FÜLÖP JANKA
6.m, Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium