Az énekhang teremtő erővel bír

  •  
  •  
  •  

Zsúfolásig megtelt a Berzeviczy utcai Zsinagóga szeptember 9-én, vasárnap késő délután, amikor is nagyszabású koncertet hallhatott az értő közönség. Felléptek: a MÁV Szimfonikusok, a Goldmark kórus, és több kántor.

Már jóval 18 óra előtt megtelt a zsinagóga érdeklődőkkel, erre mondják, hogy egy tűt nem lehetett leejteni. Az önkormányzatot Krizsik Alfonz színművész, referens képviselte. A koncerten fellépett Fekete László kántor, az Országos Rabbiképző – Zsidóegyetem tanára, Nógrádi Gergely kántor, operaénekes, Székelyhidi Hajnal operaénekes, egyetemi tanár. Közreműködött a Goldmark Kórus Ádám Mária vezetésével, a MÁV Szimfonikus Zenekar, Héja Domonkos vezényletével. Utóbbi művész, a tiszteletdíját felajánlotta az Alma utcai Szeretetotthon javára. A kántor-koncertre ellátogatókat, a vendégeket Szerdócz Ervin, az Izraelita Hitközség Újpesti Gyülekezetének vallási vezetője köszöntötte. A rabbi elmondta, hogy a koncertet az Isten kegyelméért könyörgő imák kezdetének napja alkalmából, annak szellemében rendezik. A másik apropót az adja, hogy egy hét múlva kezdődik a zsidó újév.

Szerdócz Ervin a Tóra kezdőszavait idézte, amely áttételesen azt is tanítja, hogy az énekhang teremtő erővel bír. Az énekhang a szívet célozza meg, az érzelmekre hat, az öröm, a katarzis erejével. A kántor-koncert célja pedig nem más, mint, hogy élményt és örömöt szerezzen minden érdeklődő számára. A zsidó liturgiai ének, a maga elmélyültségével, a népiességgel, érzelmi azonosulásával bemutatja a sokszínű zsidó kultúra egyik szegmensét.

A koncert a 133. Zsoltár megzenésített változatával kezdődött, aztán sorra hangoztak el az ismert és kevésbé ismert szerzemények.

Á.T.