•  
  •  
  •  

Káposztásmegyeren az erdőt szegélyezve vezet ki a városból a Farkaserdő utca, amely az utcabokor-névadással elnevezett, a természethez való viszonyról árulkodó három utca egyike. A Homoktövis utca, az Óceánárok utca és a legfiatalabb városrészben, Káposztásmegyeren található kiserdőhöz kapcsolódó Farkaserdő utca jól ismert mindenki előtt.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

– Az utca a mellette elterülő Farkas-erdőről kapta a nevét. Arról, hogy az erdőt miért keresztelték Farkasra, sajnos nem találtam adatokat. Az biztos, hogy az 1950-es évekig mindig Megyeri-erdő néven szerepelt a térképeken – mondja Lőrincz Róbert helytörténész, könyvtáros, az utca lakója. – Ha minden igaz, a Farkaserdő elnevezés az 1957-es Újpest-Rákospalota városrendezési alaptérképen jelenik meg először. Az utcát a nyolcvanas évek közepén, a káposztásmegyeri lakótelep építésekor alakították ki, ám földútként már az 1800-as évek végétől létezett, a Fóti úti Károlyi-majorból Alag felé tartók használták – tudjuk meg.
Annamária, a pár hónapos kislányát babakocsiban levegőztető anyuka sincs nehéz helyzetben, amikor az utca névadójáról kérdezzük.
– Természetesen az erdő volt a névadó. Az is tény, hogy mindenki idetalál, bárhonnan érkezik is. Az erdő frissíti a levegőt, és kellemes kikapcsolódást is nyújt. Korábban indultam a futófesztiválokon, mindig élveztem az erdei szakaszt. Olvastam, hogy tornaeszközök is várnak bennünket, mindenképpen kipróbáljuk – fűzi hozzá.
Találkoztunk egy nyugdíjas pedagógus házaspárral is, ők vidékiek, és rendszeresen az unokáknál töltenek néhány napot.
– Nekem feltűnt, hogy az utca nevét olykor kötőjellel írva is látom. Ami arra utal, hogy személynévből eredeztethető a névadás. S hallottam is olyan magyarázatot, hogy a Károlyi-uradalom intézője volt Farkas úr, akiről az utcát elnevezték – mondja István bácsi.

B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Farkaserdő utca (Káposztásmegyer 1984). Az Óceánárok utcától a Homoktövis utca 1.-ig. Az elnevezés a szomszédos erdő nevére utal.