Az Európai Bizottság arra kéri a kormányt, tegyen sürgős lépéseket a Klubrádió érdekében

  •  
  •  
  •  

A Reuters hírügynökség megszerezte azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság (EB) kommunikációs részlegének vezetője, Roberto Viola február 12-én írt alá, és amelyben arra kérik az Orbán-kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket a rádió érdekében – írja a Népszava.

A brüsszeli magyar EU-nagykövetnek, Stelbaczky Tibornak címzett üzenetben az EB kéri, hogy

az adó mindaddig sugározhasson az eddigi sávon, amíg megszületik a végleges döntés a frekvencia sorsáról, illetve amíg a határozat jogerőre emelkedik.

Felvetik továbbá, hogy a magyar fél szavatolja az uniós jog érvényesülését, ugyanakkor ne érje jóvátehetetlen kár a Klubrádiót. A bizottság szerint az adót “igencsak kétes jogi érvek alapján” akarják lekapcsolni az analóg hullámhosszról,

“noha Magyarországnak – egykori szocialista államként – tisztelnie kell a szólásszabadságot és a vállalkozás jogát, valamint be kellene tartania az arányosság elvét”.

A brüsszeli magyar uniós képviselet szóvivője megerősítette, hogy megkapták a levelet. Azt is közölte, hogy arra Budapestről válaszolnak majd.

Ugyanakkor a Reuters emlékeztet, hogy a Klubrádió kapcsán az EU a héten már aggályait fejezte ki a magyar sajtószabadság állapota miatt. Továbbá, hogy Orbán Viktort az unió és nemzetközi jogvédő szervezetek már régóta bírálják, amiért nyomás alatt tartja a médiát, a civil szervezeteket, a bíróságokat és a tudományt, oktatást.

A miniszterelnök azonban alaptalannak tartja a kritikát és nem hajlandó változtatni politikáján.

, , , , , , ,