Az év köztisztviselője lett Köblös Anita

  •  
  •  
  •  

Az „Év köztisztviselője” címet, a Kriszt Lajos Emlékére Alapítvány díját január utolsó napján adták át a Polgármesteri Hivatalban. A Kriszt Lajos-díjat a kuratórium döntése alapján Köblös Anita, a népjóléti alpolgármesteri titkárság referense kapta.

Az alapítvány kuratóriumának most is magas elvárásai voltak. Kriszt Lajos emlékét fia, Kapolyi László akadémikus, Újpest díszpolgára kívánta megőrizni a saját maga által alapított díjjal. Kriszt Lajos ugyanis nagyra becsült köztisztviselő előd volt, 1909-től, évtizedeken át a város szolgálatában állt, volt gyakornok, fogalmazó, polgármesteri titkár, a forgalmi adóhivatal vezető-helyettese, majd főszámvevője. Élete, munkája összefonódott Újpesttel. Születésnapja tiszteletére kerül sor január utolsó napjaiban a kitüntetés átadására is.

Emberség és ügyszeretet mindvégig jellemezte Kriszt Lajos tevékenységét – fogalmazták meg ezúttal is az adományozók, s dr. Vitáris Edit is a díjazott, Köblös Anita ezen tulajdonságait emelte ki a méltatásban. Nem könnyű ma a rászorulók és a segélyezettek kéréseit, elvárásait kezelni. Ehhez nagy empátia kell, nemcsak szorgalmas és kitartó munka – emelte ki a címzetes főjegyző. Köblös Anita 1997 óta végzi ezt a munkát. Nagyon nehéz ez a terület, jól tudjuk, a nyomorúsággal, a kiszolgáltatottsággal olyan élethelyzetek társulnak, amelyeket megoldani önkormányzati eszközökkel szinte lehetetlen. Köblös Anita kifogástalan munkát végez, s teszi mindezt úgy, hogy közben támasza, segítője az ágazati alpolgármester munkájának is.

A Kriszt Lajos-díjat alapító Kapolyi László, személyes emlékeit idézte fel a díjátadó ünnepségen. Többek között arról szólt: évtizedek óta egyéni indíttatásból jár vissza Újpestre, s a település adósának érzi magát, ebből kíván olykor törleszteni, például a díj alapításával is. Úgy vélte, hogy ma az egész világ egyik legnagyobb gondja a népjólét ügye, a szociális ellátórendszerben fellelhető ellentmondások kezelése, a gazdagság és a szegénység viszonya. A meglévő feszültségek oldására képes keveseknek köszönet jár a munkájukért.

A kitüntetett

A köztisztviselők középnemzedékének képviselője az újpesti Polgármesteri Hivatalban, aki Pesterzsébet Önkormányzatától érkezett Újpestre 14 évvel ezelőtt. Azóta szociális, népjóléti referensként segíti Nagy István alpolgármester munkáját. Miként a felterjesztésben is méltatták: munkáját a legnagyobb precizitással végzi. Kiváló szakmai hozzáértéssel dolgozik az önkormányzatot érintő szociális és egészségügyi döntések előkészítésében és végrehajtásában. Figyelemmel kíséri az Újpesten működő egészségügyi, illetve szociális feladatok ellátásával foglalkozó alapítványok, karitatív és más társadalmi szervezetek működését, segíti megismertetésüket és tájékoztatást ad tevékenységükről. Megbízható, nyugodt, kiegyensúlyozott, szervez és irányít. A kollégák elismerik a hivatalban, az intézményekben és a civil szervezetekben egyaránt. Tisztelik következetes munkával elért szakmai eredményei, de emberi magatartása miatt is.