Az évszakok királynője

  •  
  •  
  •  

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe egy kellemes emlék a tavaszról. A fák és bokrok kirügyeznek, az ember kilép az otthonából, és amikor meglátja őket, rögtön jobb kedve lesz.

Senkinek sincs igazán kedve otthon ülni, tanulni vagy leckét írni. A friss és jó illatú levegő csábítóbb. Persze első a kötelesség, és miután az megvan, jöhet a szórakozás. A tavasz az évszakok királynője, ilyenkor a fák színes, báli ruhát öltenek. A növények kibújnak a földből, mert már kíváncsiak a külvilágra. A kis vakondok nem tudják mire vélni ezt a hirtelen támadt lelkesedést, és üregeikben nézik a növények gyökereit. Némelyik, ha olyan kedve támad, bele is harap egy kecses viráglábba. A fákon a rügyek nyitogatják szemüket, és várják, hogy szép virággá nőhessenek. A madarak lassan szállva élvezik a hűvös szellőt a tollaikon, és néha csiviteléssel konstatálják, hogy mennyire szeretik a tavaszt. Ha alkalomadtán valamelyik találkozik számukra kitett eleséggel, megáll, csipeget belőle, majd boldogan tovarepül. De nem csak az állatokra és növényekre van ilyen hatással ez az évszak. Az emberek ilyenkor szívesebben kirándulnak, mint télen, amikor inkább otthon ülnek és eszegetik a télire eltett befőtteket. Minden korosztály feléled a téli melankóliából. Ekkor virágoznak az emberi kapcsolatok is, nem is csoda, jó időben könnyebb barátkozni, mert nem kell arra figyelni, hogy lilul a kezed a hidegtől. Megejthető az első szabadtéri kosármeccs vagy focimérkőzés, előkerülnek a bringák. Az idősek kiülnek a parkba kiélvezni az év első napsugarait. Ez az évszak sok felnőttben gyerekkori emlékeket ébreszt, mert a csínyek elkövetésére ez, és a nyár a legalkalmasabb időszak. Ezekre az emlékekre a felnőttek ma már mosolyogva néznek vissza. A gyerekek, hát a gyerekek, ők néha mérgesek a szüleikre, mert nem mehetnek el előbb csavarogni. A szülők ilyenkor visszaemlékeznek gyerekkori önmagukra, és tudják, milyen volt otthon leckét írni, mikor kint is labdázhattak volna a friss levegőn. Úgyhogy mégis elengedik őket.
Tavasszal a természet megörvendeztet minket, ezért cserébe nekünk vigyáznunk kell a növényekre, fákra, hogy sokáig lehessen még részünk ebben. Hát mire vársz, menj ki a szabadba! Ha volt, aki eddig nem szerette ezt az évszakot, remélem most kedvet csináltam hozzá.

Molnár Márta 8.a