Az FKF meghirdeti gyermek- és ifjúsági pályázatait, bemutatja edukációs programját

  •  
  •  
  •  


A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. idén is meghirdeti gyermek- és ifjúsági pályázatait, a már évek óta népszerű Gyermekrajz- és Szépírói pályázatot, „Környezetünk jövője – Jövőnk környezete” címmel. A pályázatok témája idén a jövő köztisztasága és hulladékgazdálkodása, a jelentkezők az FKF Zrt. tevékenységi köréhez kapcsolódva álmodhatják meg a jövő köztisztasági és hulladékgazdálkodási megoldásait.

 A pályázatok mellett a Társaság bemutatja edukációs programját is, amely számos új eszközzel (oktatófilmekkel, feladatgyűjteménnyel és mesefüzettel) nyújt segítséget a fővárosi pedagógusok számára szemléletformáló munkájukhoz. A pályázat meghirdetése alkalmából szervezett eseményen Lőrincz Dominik, oxigénhiánnyal született, súlyosan beteg kisfiú életminőségének javítása céljából gyűjtött kupakokat is átadták.
 
A Szépírói pályázaton az írást kedvelő gyerekeknek biztosítanak lehetőséget tehetségük kibontakoztatására a számukra kedves műfajban. Az idei pályázaton az alsó, felső tagozatos és középiskolás diákok vers, mese, novella, elbeszélő költemény, dalszöveg vagy képregény kategóriában mutathatják meg, hogyan képzelik el a jövő hulladékgazdálkodását, a jövő kukásautóit és környezetvédőit. A művek hossza maximum 10 000 karakter lehet (szóközökkel). A zsűri elnöke Csukás István Kossuth-díjas író. A szépírói pályázat minden pályaműve belekerül egy gyűjteményes kiadványba, a gyermekrajz-pályázat nyertes alkotásainak illusztrációjával.
 
A Gyermekrajz-pályázaton az FKF Zrt. a kreatív és alkotni vágyó gyerekeknek ad teret, hogy megmutathassák, hogyan képzelik el ők a tiszta, környezettudatos világot a jövőben.  A pályázatra óvodás, alsó és felső tagozatos iskolások nevezhetnek rajz, festmény, montázs vagy képregény kategóriákban. A zsűri tagjai között foglal helyet Fábián Noémi képzőművész, a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem és a Budai Rajziskola tanára. A három fődíjas rajza a kukásautók oldalára kerül óriás méretűre felnagyítva. A nyertes pályaműveket az év végi díjátadó ünnepségen állítják majd ki.
 
Minden díjazott oklevelet kap, ezen kívül ajándékcsomagban részesülnek a nyertesek és különdíjasok.
A nyertes írásművek megjelennek az Interneten, az FKF Zrt. honlapján és közösségi oldalán ( Facebook). Az FKF Zrt. évek óta népszerű edukációs programja számos új eszközzel (oktatófilmekkel, feladatgyűjteménnyel és mesefüzettel) segíti a főváros pedagógusait szemléletformáló tevékenységük hatékonyabbá tételében. Céljuk, hogy a ma gyermekei a jövő környezettudatos felnőtteivé váljanak.
A „Kincskeresés a hulladékhegyen” c. kisfilm a szelektív hulladékgyűjtésre és hulladékok körforgására hívja fel a figyelmet, „Az energia nyomában” c. film pedig a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet mutatja be a kisgyermekek számára közérthető nyelven. Az óvodások és kisiskolások számára készült a „Királylány Manója” című mesefüzet, amely a szelektív hulladékgyűjtésre igyekszik rávezetni a gyermekeket. A feladatgyűjtemény segítségével pedig elsajátíthatják a környezettudatos hulladékkezelés alapjait. Minden oktatási segédanyag főszereplője Kuka Manó, az FKF Zrt. népszerű emblematikus figurája.
 
Az FKF Zrt. célja az, hogy pályázataival hozzájáruljon a tehetséges gyermekek, fiatalok képességeinek fejlesztéséhez, az edukációs tevékenysége révén pedig a környezettudatos gondolkodásra nevelje a felnövekvő generációkat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2014. május 29-én meghirdetett pályázatainak beküldési határideje 2014. október 31. A díjátadó 2014 decemberében kerül megrendezésre.
 
A társaság a társadalmi felelősségvállalás jegyében csatlakozott Lőrincz Dominik, oxigénhiánnyal született, súlyosan beteg kisfiú számára szervezett kupakgyűjtő akcióhoz. Ezen a napon 1 tonna kupakot adott át a kisfiú családja számára, amelyet az FKF Zrt. munkatársai gyűjtöttek össze. A kupakokért a műanyag-feldolgozó üzemtől kapott összeget a család személyautóra költi, amellyel Dominikot a rendszeres gyógykezelésekre el tudja szállítani.
 
Dr. Szűcs Panni
Kommunikációs és PR igazgató
BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.