Az idősek tiszteletére: Csendül a nóta

  •  
  •  
  •  

Teltházas közönség előtt kezdődött pénteken kora délután a hagyományosan októberre időzített népdalműsor, amelyet ezúttal is az idősek tiszteletére és örömére szervezett az Ady Endre Művelődési Házban az Újpesti Magyardal és Zenebarát Kör vezetője, László Mária, a társszervező Újpesti Cigány Kisebbségi Önkormányzattal. A közönséget –az idősek hónapja okán is –köszöntötte Wintermantel Zsolt polgármester.

Hatásosabb nyitányt aligha lehetett a műsorban elképzelni, mint amikor Bányai Márton, a Nótasztár 2014-es győztese, a zenekarral rázendített a műsor címadó dalára, mely szerint : „Csendül a nóta” . hiszen a közönség máris énekelt, tapsolt rendületlenül. A törzsközönség már hitet tett amellett, hogy  „nem élhet(ek) muzsikaszó nélkül”, de ez alkalommal  más kerületekből, sőt,  Hajdúdorogról, Fótról, Veresegyházról is érkeztek vendégek.

László Mária a közönséget köszöntve elmondta, hogy ünnepre mindig van okunk, például egészségben újra itt vagyunk, ráadásul május óta a Hungarikumok közé emelték a magyar nótát, de ünnepeljük az idősek hónapját, és idős kortársainkat. S a nótaműsorok létrejöttét Újpest Önkormányzata évek óta támogatja, amiért szeretne köszönetet mondani. Ezért színpadra kérte Újpest polgármesterét, Wintermantel Zsoltot.

Újpest polgármestere elmondta, örömmel jött a nótát kedvelők társaságába, nem is először jár itt,  és köszönetet mondott azért, hogy ápolják ezt a műfajt. Említette, úgy döntött, hogy az idősek hónapja apropóján (is) ezúttal verssel köszönti a nézőket. Az idősek tiszteletére íródott költeményt nagy tapssal fogadta a hallgatóság, majd amikor Wintermantel Zsolt felfedte, hogy a vers szerzője László Mária, immár együtt részesültek  a tapsból. Újpest polgármestere virágcsokorral köszöntötte László Máriát, hiszen mint mondta, minden közösségnek szüksége van vezetőre, sikereket csak így lehet elérni, emelte ki.

A műsor további részében először László Mária műsorvezető- rendező felsorolta mindazokat, akik a nótás rendezvények szervezésében segítségére vannak. Köszönetet mondott Újpest Önkormányzata mellett az Újpesti Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak: Csóka János elnöknek és MoInár István Gábornak, aki a műsor zenei szerkesztője is egyben, továbbá Balázs Erzsébetnek és több, egyéb elfoglaltsága miatt csupán gondolatban jelen lévő képviselőnek, és számos civil szervezet vezetőjének, a műsornak helyet adó Újpesti Kulturális Központ vezetőinek és munkatársainak. Kiemelte a műsor szponzorai közül például az Orosz Cukrászdát, és Balajcza Tibort, de mint említette, felsorolni is sok, ki mivel segíti a dalos közösséget és rendezvényeiket. 

A köszöntő után egymást követték azok a közkedvelt énekesek, akik miatt jegyet váltott a közönség, Közreműködött  a Hajdúdorogi Akácos Út Nótaklub, énekeltek mindazok,  akiket hosszú évek alatt visszatapsolt az újpesti publikum, s érkeztek fiatal tehetségek a nótát szerető városba. Fellépett – a teljesség igénye nélkül – Somogyi Erika, Gáspár Anni, Petik Erzsi, Szegedi Papp Lajos, Miklóssy József, Káplár Magdi, Rupa Ilona, Hlavátch László és sokan mások.  A zenei kíséretet ezúttal is az „Újpest” cigányzenekar adta, Oláh Attila prímással. A közönség nagy tapssal fogadta Krizsik Alfonz színművészt, aki prózával és verssel köszöntötte a publikumot. A vidám délután derűs órákkal ajándékozta meg a jelenlévőket.

B.K.