Az Iparkamara elnöke szerint: „Újpest igazi vállalkozóbarát kerületté vált”

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara IV. kerületi tagcsoportja november 26-án fórumra hívta az újpesti vállalkozókat. A programon dr. Trippon Norbert gazdasági alpolgármestert látták vendégül, aki kiemelte, hogy az önkormányzat továbbra sem tervezi a kereskedelmi helyiségek bérleti díjának emelését, valamint elmondta, hogy a 30 millió forintos vállalkozói keret a jövőben is rendelkezésre áll, mely felhasználásának ideális konstrukcióját az Iparkamarával együtt kívánják kidolgozni, de örömmel veszik a kereskedők ötleteit, javaslatait is.

Pár szó az újpesti fejlesztésekről
Dr. Trippon Norbert a megjelenteket először a kerületet érintő fejlesztésekről tájékoztatta. Felhívta a figyelmet a parkok, játszóterek felújítására, a közterület-felügyelet bővítésére, a fasor-rehabilitáció, illetve a VirágVáros – program sikerére. Szó esett a nevelési-oktatási intézmények felújítási munkálatairól, a gyermekszakrendelő új, minőségi helyszínéről, a gyermekfogászattal kapcsolatos jövőbeli tervekről, illetve a házi- és gyermekorvosok idei, 30 MFt-os támogatásáról. Ezt követően a panellakásokat érintő ökoprogramot, illetve a Főtér programot említette meg, amely pozitívan érintheti az ingatlanpiacot, és lendületet adhat a kiskereskedelemnek, vendéglátásnak, illetve a közösségi életnek.
 
Továbbra is támogatják a vállalkozókat
Az alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat nem tervezi a kereskedelmi helyiségek bérleti díjának emelését, valamint csak azokat az üzlethelyiségeket tervezik értékesíteni, amelyek hosszú idő óta veszteséggel zárnak. Mivel a kisvállalkozóknak megítélt 30 MFt támogatás idén nem érte el kitűzött célját, ezt a forrást az önkormányzat átütemezi a jövő évre. Felhasználásának ideális konstrukcióját az Iparkamarával kívánják kidolgozni, s örömmel veszik a kiskereskedők ötleteit, javaslatait is.
 
Kérdések – Fókuszban a Piac
A legtöbb kérdés az újpesti piac kapcsán merült fel. Volt, aki az üzletek, boltok elöregedett közművezetékeire hívta fel a figyelmet, volt, aki a piacon lévő „gomba” kereskedőinek a jövőre vonatkozó kérdéseit emelte ki. Egy vállalkozó elmondta, a vásárlók zöme is aggódik a piac sorsa miatt. Dr. Trippon Norbert válaszában elmondta, hogy az önkormányzat egy kereskedőt sem kíván nehéz helyzetbe hozni, olyan megoldást szeretne, amely mindenki számára megfelelő. A Főtér -program során megépülő mélygarázs és az új virágpiac kedvezni fog a jelenlegi kereskedőknek is. Mivel az önkormányzat már felmérte a piac állapotát, ismerik a felmerült problémákat, így tervek szerint magát a piac épületét is felújítják, s a jövőre elinduló „Üzletutca program” az üzletek arculatának megtervezését is tartalmazza.
Szó esett még a Főtérre tervezett kandeláberekről, a parkolási gondokról és az utcai szemetelésről is. A megjelentek véleményezték a közterület-felügyelők munkáját, az építkezés miatt kialakult forgalmi rend változását, a piac zárt parkolójának ideálisabb használatát, sőt, a Hunyadi és Petőfi laktanyával, illetve az Újpesti Hajós Klubbal kapcsolatban is feltettek kérdéseket a megjelentek.
 
Vállalkozóbarát kerület…
A programot a IV. kerületi tagcsoport elnöke zárta. Keztyüs József elmondta, Újpest élhető, és fejlődő kerület, melyben nagy szerepe van a kerületi képviselők, városvezetők erőfeszítésének. A mindennapos problémák ellenére érezhető a gazdasági stabilitás, s Újpest igazi vállalkozóbarát kerületté vált az elmúlt években. Egyben felkérte az egyik helyi, heti sajtó képviselőjét, hogy tudósításaiban körültekintőbben járjon el.