Az Iskola Rendőre segíti a közlekedést is

  •  
  •  
  •  

Szeptember hónapban, a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában, az Iskola Rendőre program keretében rendőrök és polgárőrök vigyáznak a gyerekekre az általános iskolák környékén.

A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe van. Az iskolarendőr programnak is köszönhetően a gyermekek közlekedésbiztonsága terén jelentős sikerek születtek: 2001. óta a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek száma mintegy 36 százalékkal csökkent.

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, mely nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Az elmúlt négy tanév eredményeit értékelve elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

Az előző tanévben „Az iskola rendőre” programban 2765 oktatási intézmény vett részt, a delegált rendőrök létszáma 2143 fő volt. Az elmúlt napokban valamennyi iskolarendőr felvette a kapcsolatot az érintett oktatási intézményekkel, és tájékoztatást adtak a program folytatásáról, sőt, a rendőrök felkeresik azon általános iskolákat is, akik még nem csatlakoztak a programhoz és felkérik őket az együttműködésre. Valamennyi – a programhoz csatlakozott – oktatási intézményben elhelyeznek egy plakátot, amelyen megtalálható „Az iskola rendőre” neve és elérhetősége.
A rendőrség szeptemberben fokozott figyelmet fordít a gyermekek biztonságos közlekedésére, a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Az általános iskolákban osztályfőnöki órák keretében tájékoztatják a diákokat a közlekedés veszélyeiről és a helyes közlekedési magatartásról. Amennyiben az oktatási intézmény vezetője erre lehetőséget ad, az iskolarendőr fogadóórát is tart az adott iskolában.

(ittlakunk.hu)