Az MLSZ-nél pattog a labda

  •  
  •  
  •  

Rekordhosszúságú és meglehetősen emocionális hangulatú sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt az Újpest FC elnök-tulajdonosa, Roderick Duchatelet a Szusza Ferenc Stadionban. A belga üzletember a sajtó képviselői előtt könnyes szemel jelentette ki: feladta, hogy meggyőzze az MLSZ-t és a dolgok jelen állása szerint csak addig marad Magyarországon, amíg az Újpest FC Kft felszámolása jogerőre emelkedik.

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Roderick Duchatelet, az Újpest elnök-tulajdonosa március 14-re péntekre. A tájékoztató némi késéssel kezdődött meg, mint kiderült, az MLSZ hívását várták, hogy a körülményekre tekintettel a szövetség hozzájárul-e ahhoz, hogy egy új cég vegye át az indulási jogot, amelyet a megszűnésre kárhoztatott Újpest FC helyett alapítanának meg.

A mintegy kétórás sajtótájékoztató első fele telt el azzal, hogy Roderick Duchatelet beszámolt az Újpest FC megvásárlásának körülményeiről, valamint az azóta eltelt két és fél éves kálváriáról, amelynek végén kiderült: a tulajdonos és rajta keresztül az egész klub egy szövevényes offshore-hálózat kezébe került, amit a klub korábbi vezetése fogott össze. Hosszú percek teltek el azzal, hogy a sajtó munkatársait megpróbálta bevezetni a pénzek útvonalába, ahogy offshore és kis magyar cégeken keresztül a pénz végül Tolnai Sándorhoz, az Újpest egykori tulajdonosához vándorolt. Duchatelet még egy szemléltető képet is mutatott Tolnai hálózatáról.

– Lehetetlen volt erre felkészülni, normális esetekben ilyenkor az elkövetők börtönbe mennek. Erre nem lehettem felkészülve. Korábban is voltak már ügyeink csalókkal, a családunk régóta foglalkozik futballal, de ilyen szintű bűnözéssel még sehol sem találkoztam, ez a krémnek a krémje – fogalmazott Duchatelet az elővigyázatosságát firtató kérdésekre.

A tájékoztató bővelkedett drámai pillanatokban. A tulajdonos váratlanul elsírta magát, amikor a történetben odáig jutott, hogy bármikor jogerőre emelkedhet az Újpest FC felszámolásáról szóló döntés, úgy érzi, elfogyott az ereje. Ezért is hirdette meg szerdán a sajtótájékoztatót, hogy bejelentse: vége, ennyi volt. Sokat dolgozott, sokat költött a csapatra, mégis úgy érzi, a bűnözők jobb megítélésben részesülnek, mint ő.

Mint meghatottan elmondta: az elmúlt két napban azonban rengeteg pozitív üzenetet kapott, mindenki a támogatásáról biztatta. Támogatói között említette Orbán Viktor miniszterelnököt, Szíjjártó Pétert, a Miniszterelnökség államtitkárát, Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkárt, Wintermantel Zsoltot, Újpest polgármesterét és Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját. Mint Duchatelet elmondta, ő feladta ugyan, de Újpest polgármestere folytatja a tárgyalást az MLSZ-nél, hogy megpróbálja a lehetetlent.

Hiába erősítette meg ugyanis az összes hazai NB1-es csapat, hogy elfogadják, amennyiben az MLSZ egy új cégre ruházza az induláshoz szükséges jogot, hiába volt hajlandó a tulajdonos is a végsőkig elmenni, úgy tűnik, az MLSZ mégis kitart amellett, hogy csak akkor adja meg a licenszjogot, amennyiben az előző tulajdonos ideje alatt keletkezett, még le nem járt adótartozások rendezésére további garanciát ad a tulajdonos. Legalábbis ezt a döntést közölték telefonon Duchatelettel a sajtótájékoztató előtt.

A felszámolásról szóló döntés úgy tűnik, napokon belül, valószínűsíthetően már hétfőn jogerőre emelkedhet, amellyel az Újpest elveszíti indulási jogát és licencét, a játékosok szabadon távozhatnak, a klub ezt követően már csak a Budapest Bajnokság negyedosztályában indulhatna. 

Duchatelet elmondta: ha az MLSZ hozzájárul az indulási jog átruházásához, akkor marad, ha nem, akkor csak az Újpest FC Kft. felszámolásig. Az MLSZ az 550 millió forintos adótartozás kiegyenlítésére kért garanciát, de Roderick Duchatelet ezt nem tudja és nem is akarja vállalni, mivel szerinte ez bűncselekményből keletkezett és a korábbi tulajdonosnak kellene kifizetnie. Az offshore-cégeken kívül, melyek vitathatóak, nincsen tartozása az Újpest FC Kft-nek, amelyet a bíróság is elismert – szögezte le. 

Duchatelet hangsúlyozta: ő már nem tud mit tenni, a megoldás az MLSZ, illetve a bíróság kezében van, amit ő eddig tehetett a megoldás érdekében azt megtette. Pedig az Újpest FC megérdemli a jövőt, mert egy nagyon fontos klub magyar és európai szinten is – tette hozzá.

A labda tehát – ezúttal jelképesen – az MLSZ-nél pattog. Amennyiben itt is az Újpest szempontjából pozitív döntés születik, akkor Duchatelet marad a klubnál, ha nem, akkor távozik, a lila-fehér alakulat pedig a legalsóbb osztályban folytatja.

G.R.