Az MSZP-nek Újpest sem drága

  •  
  •  
  •  

A díszpolgári címeket rendszeresen javasló három újpesti civil szervezet elnöksége közös közleményben áll ki Erkel Tibor mellett, akinek tevékenysége és újpesti kötődése miatt helye van az elismertek sorában. Az MSZP-nek Újpest, és a díszpolgári cím sem drága, közleményükkel mindkettőt próbálják lejáratni.

A három újpesti civil szervezet, az Újpesti Közművelődési Kör, az Újpesti Városvédő Egyesület és az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöksége közel húsz éve rendszeresen tesz ajánlásokat díszpolgári címek adományozására, amelyeket az önkormányzat sokszor el is fogad. Javaslataik során csak azt veszik figyelembe, hogy az általuk preferált személy szakmai és civil tevékenysége során Újpestért tett és tesz, döntésükben politikai megfontolás vagy befolyás soha nem játszott szerepet. Ennek szellemében kaphatott elismerést például Joël Alon, Izrael Állam korábbi nagykövete, Kapolyi László akadémikus, az MSZDP elnöke, dr. Gyökössy Endre református lelkész, dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, egyetemi tanár, Gyémánt László festőművész, a nemrég Budapest Díszpolgára címben is részesült Göröcs János labdarúgó, továbbá több más neves művész, orvos, tanár, sportoló és jogász. A három civil szervezet ezért közös közleményben utasítja vissza a baloldali sajtóorgánumokban megjelent támadásokat, és kiállnak Erkel Tibor mellett.

A civil szervezeteknek Erkel Tibor egyetlen olyan kijelentéséről, írásáról vagy tevékenységéről nincs tudomása, ami méltatlanná tenné a címre, ezért egyként állnak ki az egyetemi tanár kitüntetése mellett. Mint ismert, Erkel Tibor zenei életműve, valamint felmenője, Erkel Gyula újpesti munkássága okán lett Újpest díszpolgára.

Az MSZP kerületi szervezete, illetve Trippon Norbert, a párt fővárosi elnökségének tagja már a testületi ülésen is élesen bírálta a kinevezést, és a napokban a párt fővárosi honlapján tette közzé állásfoglalását.

Bartók Béla, az Újpesti FIDESZ frakcióvezetője is visszautasította a MSZP-s támadásokat. Mint írta: „Az Újpesti Önkormányzat mindig kiemelt figyelmet fordított a helyi civil szervezetekre, véleményüket minden fontos ügyben kikéri, és díjakra történő felterjesztés lehetőségét is a helyi közösségre bízza. Így azzal a hazugsággal szemben, hogy a Fideszes vezetés gesztust tett a szélsőjobboldali politikának, az igazság az, hogy Újpest Képviselőtestülete az Újpesti Közművelődési Kör, és az Újpesti Városvédő egyesület munkáját méltatta és ismerte el javaslatuk elfogadásával és Erkel Tibor díszpolgárrá választásával.”
Mi, újpestiek csak abban bízhatunk, hogy ezek a díjak a jövőben valóban, ahogy a civilek is szeretnék, az elismerésről, és nem a politikai haszonszerzésről szólnának.

M. Orbán András