Az okmányokban is szerepeljen Újpest

  •  
  •  
  •  

Az Újpestért Egyesület nyílt levélben fordult a városrész országgyűlési képviselőihez annak érdekében, hogy az Országgyűlés hozzon rendelkezést a kerület mellett a város nevének feltüntetéséről is a személyi okmányokban.

“Dr. Hollósi Antal, Nagy István, Wintermantel Zsolt
Országgyűlési Képviselő Urak részére

Tisztelt Képviselő Urak !

A rendszerváltás egyik nagyon fontos eredménye volt, hogy magyarságunkra ismét büszkék lehetünk. Bátran kimondhatjuk, hogy magyarok vagyunk, hogy nem vagyunk rosszabbak más népeknél, hogy 1100 éves kárpát-medencei létünk során Európa történetének fontos részei voltunk és vagyunk, hogy kultúránk nem csak egyedi, nem csak sajátunk, hanem az egyetemes kultúrtörténet egyik nagyon fontos része, hogy hazaszeretetünk, létezésünk természetes állapota, hogy hazaszeretetünk az, amely azt a megfoghatatlan többlet erőt adja, amivel nemzetünk, a minket sújtó bajokon, veszedelmeken átsegít.

Hazaszeretet nincs a szülőföld szeretete nélkül. Minden egészséges társadalom arra törekszik, hogy tagjai mindenekelőtt lakóhelyükért áldozatot vállalni készek legyenek, mert a hazaszeretet alapja: annak a helynek a szeretete, megbecsülése, ahol születtünk, ahol minden napjainkat éljük.

Felméréseink szerint az újpesti polgárok döntő többsége büszke újpesti mivoltára, Újpest Városára, a Duna-partra, a természetvédelmi területekre, az újpesti belvárosra, az ÚTE-ra, a Könyves Kálmán gimnáziumra, az újpesti intézményekre. Ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hiszen számtalanszor tapasztaltuk, hogy a rákospalotaiak, az angyalföldiek, a kispestiek, a terézvárosiak, az óbudaiak, s Budapest többi kerületében lakók, kerületükre, saját „városuk” egyediségére, a többi kerülettől való másságukra ugyanolyan büszkék, mint mi újpestiek. Valamennyi kerületi önkormányzat hivatalos elnevezésében ennek feltűnő jelét is adja akkor, amikor a kerület római számú megjelenítése mellett, egyedi történelmi, vagy újkori nevével is illeti magát. Pl. Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata. Ezzel szemben a lakcímigazolványainkon a település megnevezéseként csak annyi szerepel, hogy „Budapest 04”.

Tisztelt Képviselő Urak !

Az Újpestért Egyesület mindezek alapján, de mindenekelőtt újpesti identitásunk erősítése érdekében kérjük Önöket, hogy a kormányzati szerveknél és az Országgyűlésben kezdeményezzék a jogszabályok módosítását oly módon, hogy a budapesti lakosok, és így az újpestiek lakcímigazolványain a lakóhely és a tartózkodási hely feltüntetésekor a település nevében a „Budapest” és a kerület száma mellett szerepeljen az adott budapesti kerület hivatalos elnevezése is, esetünkben ÚJPEST. Javasoljuk továbbá, hogy a születési hely feltüntetésénél is hasonló megoldást vezessenek be.

Újpest. 2012. november 9.

Újpestért Egyesület”