•  
  •  
  •  

Ezzel a címmel futott, az F. Gary Gray rendezte izgalmas film, évekkel ezelőtt. Bár nem Újpesten forgatták a kópiákat, de jelentjük: Káposztásmegyeren is van olasz meló, ugyanis a Járműtelep és a Nádasdy utca találkozásánál működik az Olasz Tésztaház Pizzéria, amelyről csupa jót hallani.

Egy genovai olasz úr, bizonyos Carta Giuliano, 23 évvel ezelőtt nyitotta meg tésztaházát. Akkoriban fiatal srácként keresett munkát a közelben lakó Pálosfalvi Gábor, akit maga mellé vett a vállalkozó. Ez jó húzásnak bizonyult, az ifjú alkalmazott elleste a fogásokat, gyorsan kitanulta a szakmát. 

Hihetetlennek tűnik, de abban az időben mindössze négy hasonló üzlet működött Budapesten. Giuliano minden alapanyagot hazájából hozott, azokból készítette a tésztákat. Merthogy az elején szó nem volt pizzáról, később jött az ötlet.

– Mondtuk neki, hogy ez nem szerencsés, mert egyrészt elég drága mulatság, másrészt a magyar gyomor máshoz szokott – emlékezik vissza Pálosfalvi Gábor tulajdonos. – Nem nagyon ismerték errefelé a kapribogyót, az articsókát, az olívabogyót, ezért idegenkedtek tőle az emberek. Kérdezgették: a pármai sonka miért nincs felfüstölve. Mindezek hatására az olasz vállalkozó kezdte beépíteni az ételeibe a magyar ízeket. Én ezt fejlesztettem tovább, az élethez igazítottam a pizzákat.

Tíz éve úgy határozott Giuliano, hogy visszamegy a hazájába, ekkor vette át az üzletet Gábor. Nemcsak Újpesten szeretik az olasz-magyar pizzát, a környező kerületekből, sőt Dunakesziből is sorra futnak be a megrendelések.

Á.T.