Az Önkormányzat átvenné a Szilágyi úti Sporttelepet

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt polgármester elképzelhetetlennek tartja, hogy az újpesti sportolók augusztus 1-től ne tudják továbbra is használni a sporttelepet.

Mint már írtunk róla, veszélybe került az újpesti tornasport www.ujpest.hu/hir/1811/keres. A klub arról kapott tájékoztatást, hogy augusztustól bezárják a létesítményt.
A ma esti TV2 Tények műsora: tv2.hu/tenyek/video/ujpest-veszelyben-a-sporttelep is foglalkozott az UTE által használt Szilágyi úti Atlétikai Stadion ügyével. Wintermantel Zsolt polgármester a hírműsorban elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy az újpesti sportolók augusztus 1-től ne tudják továbbra is használni a sporttelepet. Az önkormányzat kinyilvánította már azon szándékát is, hogy átvenné a sporttelep tulajdonjogát, így működtetését is. A polgármester úgy véli, valamilyen adminisztratív hiba folytán kapta meg a klub az ingatlan bezárásáról tájékoztató levelet, hiszen már megállapodtak a működtetés folytatásáról.
Berki Kriszitán (képünkön) világbajnok szerint ha bezárják a létesítményt, azzal az egész tornaszakosztály veszélybe kerül.
www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/136393
A témában az elmúlt időszakban folytatott levelezések megtalálhatók az UTE hivatalos honlapján is: ute1885.hu/.
A Sportteleppel kapcsolatos további fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk az újpestieket.
(un)
***

Bizonyos feltételek mellett kompromisszumkész a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kormánybiztosa, Vígh László, hogy mielőbb rendeződhessen az újpesti versenyzők, köztük olimpiai kerettagok által használt sportlétesítmények ügye. Vígh Lászlónak az MTI-hez pénteken elküldött közleményében olvasható: a kormánybiztos felajánlja kompromisszumkész együttműködését, és jelzi, hogy a további tárgyalási időpontok egyeztetése érdekében rendelkezésre áll. A feltételek között említi, hogy a klub jelenleg jogcím nélkül használja például a Szilágyi úti sporttelepet, és ezt az állapotot meg kell szüntetni. Ezen kívül az UTE-nak rendeznie kell a tartozását, és szakmailag megalapozott bérleti díjat kell meghatároznia, ugyanis – ahogy Vígh fogalmaz – a klub által felajánlott napi 1885 forintos bérleti díj hozzávetőlegesen a két százalékát fedezi az ingatlan átlagos napi fenntartási költségeinek.
A kormánybiztos hozzáteszi, hogy a használati viszonyok rendezését, helyreállítását nagyban elősegítené, ha a klubnak megküldött szerződéstervezetet mihamarabb aláírnák.
A Nemzeti Sportközpontok vezetője azt is kiemeli: amennyiben a megjelölt feltételekben nem tudnak érdemben megállapodni, úgy köteles a további használat megakadályozása érdekében intézkedni. A döntést a használónak, vagyis az UTE-nak tudomásul kell vennie – írja.

Az UTE szerdán nyílt levelet írt Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, mivel veszélybe került atlétáinak, tornászainak felkészülése. Őze István klubigazgató az MTI-nek akkor elmondta: augusztus 1-jén bezárják a Szilágyi úti sporttelepet, s megtiltják annak használatát.
A klub kifogásolta, hogy a bezárásról szóló értesítés július 20-án kelt, holott egy nappal korábban, július 19-én az Újpesti Önkormányzat polgármesterével és alpolgármesterével együtt tárgyalásokat folytattak Vígh Lászlóval a Szilágyi úti sporttelep és a Megyeri úti jégcsarnok rendezetlen helyzetéről. A klub tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az önkormányzat képviselői kifejtették abbéli szándékukat, hogy a Szilágyi úti sporttelep létesítményét átvennék tulajdonba és üzemeltetésre, a Megyeri úti jégcsarnokot pedig hosszútávon kibérelnék, így biztosítva azt, hogy az Újpesti Torna Egylet sportolói zavartalanul használhassák a létesítményeket, és eredményesen készülhessenek a 2012-es londoni olimpiai játékokra. Az önkormányzat a szándéknyilatkozatot írásban is megerősítette.

Őze István akkor hozzátette, a Szilágyi úti pálya és a Megyeri úti sporttelep, ezen belül a jégcsarnok helyzete hosszú ideje rendezetlen. A fővárosi forrásmegosztás következtében ugyanis a kerületi önkormányzatok lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodnak, mint egy ugyanakkora méretű önálló város. Mindkét létesítmény állami tulajdonban van, a Szilágyi úti pályát megépítése, azaz 1970 óta használja a lila-fehér klub, a jégcsarnokért pedig a már lejárt szerződés alapján havi 1,150 millió forint bérleti díjat fizetett. Az olimpiára készülő és így érintett sportolók között van Berki Krisztián világbajnok tornász és Papp Krisztina futó.
Őze úgy véli, a hivatali adminisztráció működésével magyarázható az, hogy a kormánybiztos felmondta a Szilágyi úti sporttelep használatát, hiszen az önkormányzat segítene megoldani a kérdést.
“Miután az Önkormányzat szándéka arra irányul, hogy a kérdéses sportlétesítmények helyzete a Kormánybiztos úr részére is megfelelően megoldódjon, azzal a kéréssel fordulunk Elnök úrhoz, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy valamilyen áthidaló megoldást találjunk a kialakult helyzet feloldására. A Szilágyi úti sporttelep bezárását mindenképp el kellene kerülni, mert az helyrehozhatatlan károkat okozna úgy az ott sportoló több száz gyermeknek, mint az olimpiára készülő élsportolóknak.” – olvasható a Schmitt Pálnak elküldött levélben.
(mti)