Az önkormányzatok maradék településrendezési jogait is elvennék

  •  
  •  
  •  

Kicsavarná az önkormányzatok kezéből a településrendezési jogköröket a kormány – tudta meg a Népszava.

A lap úgy tudja, a megyei és települési önkormányzatoktól a kormányhoz kerülne át a településszerkezeti tervek jóváhagyása, de az sem kizárt, hogy az építési szabályzat megalkotásának jogkörét is szűkítenék. Az idevágó hatósági jogkörök jelentős részét már márciusban magához vonta a kormányzat, így egy újabb szorítással az önkormányzatoknak szinte minden lehetősége megszűnne, hogy beleszóljanak abba, településükön mi, hova és hogyan épüljön – mutat rá a Népszava.

A jelenlegi rendszerben a főváros készíti el a a településszerkezeti tervet. Ez szabályozza például, hogy hol húzható fel lakóház, bevásárlóközpont, létesíthető park, vagy gyár. A kerületek ennek mentén alkotják meg a maguk építési szabályzatát, s ennek alapján adhatók ki az építési engedélyek.

Ha ezeket a jogköröket is elveszik tőlük, nemcsak abba nem lesz érdemi beleszólásuk, hogy területükön mi épül, de megfosztják őket attól az alkupozíciótól is, hogy egy-egy beruházásért cserébe kérjenek valamit a befektetőtől: közműfejlesztést, parkosítást, vagy intézmény létesítését – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő önkormányzati szakember.

A Népszava információi szerint a településszerkezeti tervek készítése a fővárosban a Budapest Fejlesztési Központ kezébe kerülhetne. A lap úgy tudja, a változásokat hivatalosan a „hatósági ügyintézés egyszerűsítésével”, „bürokráciacsökkentéssel” magyarázzák majd.

A Népszava birtokába került egy levél, amelyben Karácsony Gergely Gulyás Gergelytől kér részletes tájékoztatást a jogalkotói szándékokról. A főváros ugyanis más önkormányzatoktól, illetve az érintett kamara képviselőitől értesült a tervezett változtatásokról.

A készülő jogszabály-módosításról a lap a Miniszterelnökségnél is érdeklődött, de egyelőre választ még nem kaptak.

, ,