Az örökös bajnok

  •  
  •  
  •  

Február 25-én lenne 75 éves Zsivótzky Gyula a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok kalapácsvető.

Zsivótzky 1958-tól versenyzett a lila-fehéreknél, kivételes tehetségének köszönhetően már két évvel korábban a válogatott csapat tagja lehetett. Négy olimpián vett részt, amelyeken egy aranyat és két ezüstérmet nyert. Sportpályafutása befejezését követően a MOB tagja és az UTE elnökhelyettese (1991-93) volt. 2007-ben, hetven éves korában hunyt el, az Óbudai temetőben nyugszik. A csodálatos sportolóra egykori sporttársa, Hladony Sándor emlékezett.

„1965-ben már jó ideje jártunk atletizálni középiskolás barátaimmal a Vasas Izzó Tábor utcai pályájára, hogy felzárkózzunk társainkhoz, akik igazolt versenyzőként valamilyen sportágban már korábban kivívták az osztály tekintélyét. Az edzések után verseny versenyt követett, és klub csapatbajnoki fordulókban a nagyok mellett néha mi is szóhoz jutottunk. A legizgalmasabbak a vidéki csapat bajnokik voltak. Az egyiket például Debrecenben rendezték, ahová természetesen az Újpesti Dózsa atlétái is megérkeztek.

Szombat délután volt, már javában folyt a verseny, amikor szenzációs hír röppent fel, miszerint, a kalapácsvető Zsivótzky Gyula világcsúcsot dobott! Rohantunk a dobópálya felé, kíváncsiak voltunk és izgultunk, hitelesíthető-e az eredmény, mert állítólag nem volt elég hosszú mérőszalag a versenyen. Hosszú szünet után végre bejelentették, a versenybíróság mindent rendben talált, a kalapács is megfelelt az előírásnak, a pálya sem lejtett, így az új világrekord 73,74 méter.

Hogy miért írom le mindezt? Mert akkor a legfontosabb az volt számunkra, hogy mi is részesei lehettünk az élménynek, ott lehettünk, ahol a nagy dolgok történtek.”

Hladony Sándor Gyula/ggZsivótzky Gyula legfontosabb eredményei:

Olimpiai bajnok 1968 (Mexikó)
Kétszeres olimpiai ezüstérmes (1960, Róma, 1964, Tokió)
Kétszeres világrekorder 1965, 1968,
Tizenháromszoros magyar bajnok