Az „oroszlánok” a nehéz sorsú gyermekekért

  •  
  •  
  •  

Tavaly alapította meg Keys Maria Hermina (a Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Általános Iskola egykori tanára) férjével és három barátjukkal a Cosmopolitan Lions Clubot, amely a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége tagjaként működik. Április 15-én jótékonysági estet szerveznek Újpesten a nehéz sorsú gyermekek javára.

Mikor, hogyan került kapcsolatba az aktív jótékonykodással?
– Tavaly merült fel bennünk, hogy létrehozunk egy új típusú Clubot, amely a barátságra, a közös szolgálatra épül. 21 tagunk van, különböző nemzetiségűek és foglalkozásúak. Kormányzónk István Zsolt. Elsődleges célunk a nehéz sorsú gyermekek támogatása.

„Érdekes témák, érdekes emberek” című előadássorozatuk első része Újpesten lesz. „Sztárvendégük” Professor Emeritus Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus. Miért pont ő és miért pont Újpesten?
– 1985-ben alapító tanára voltam az akkori Általános Művelődési Központ iskolájának. Káposztásmegyeren rengeteg hátrányos helyzetű gyermek élt. Bagdy Emőke segítségével hoztunk létre egy mentálhigiénés csoportot, amely az első volt az országban. Amikor elmondtam neki, hogy milyen céllal hívom meg, azonnal igent mondott. Április 15-én, 18 órakor a Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Általános Iskolában Életerő, egészség, megküzdés, boldogság címmel tart előadást. Vendégünk lesz még Jánoki Márió vak zongora- és előadóművész, és műsort adnak a Karinthy Iskola tanulói is. A jótékonysági est bevételét a súlyosan látássérült és vak gyermekek támogatására, illetve a siket és nagyothalló gyermekek nyári táboroztatására fordítjuk. Április 11-én 15 és 19 óra között belépőjegyet árusítunk a rendezvényre a Karinthy Iskolában (1046 Budapest, Hajló u. 2.), illetve a rendezvény előtt is megvásárolható lesz a helyszínen. A belépő, amely egységesen 3000 forintba kerül, egyben sorsjegy is, mellyel 3 napos Balaton melletti romantikus hétvégét, illetve értékes tárgyakat lehet nyerni. A rendezvény fővédnöke: Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége.

A Lions Clubs Internationalt 1917-ben alapították az Egyesült Államokban. A Lions-mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban mintegy 1,35 millió tagja van, és a világ legnagyobb klub-alapon szerveződő jószolgálati szervezete. A Lions jelenleg az egyik leghatékonyabban működő jótékonysági mozgalom. Városrészünkben 1994 októbere óta működik az Újpest-Árpád Lions Club.

pj