Az ország legjobb tűzoltói

  •  
  •  
  •  

Kétévente rendezett, rangos tűzoltóversenynek adott otthont Újpest. Az atlétikai stadionban rendezett megmérettetésen nem csupán atlétikai képességre, hanem tűzoltói szaktudásra is szükség volt, ezeket ötvözte a verseny. A legjobbak jövőre Ausztriában képviselhetik hazánkat.

A XIII. gróf Széchenyi Ödön tűzoltóversenyt az UTE atlétikai pályáján rendezték meg. Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, főszervező lapunknak azt mondta, a megmérettetés nemzetközi szabályzat alapján zajlik és több mint harmincéves múltra tekint vissza.

– A megyeiekkel és a fővárosiakkal együtt kétszázan, tízfős csapatokban indultak a négy versenyszámban. Egyéni tudásra és a csapatmunkára egyaránt szükség volt. A lánglovagoknak százméteres akadályfutásban, horoglétramászásban, négyszer százméteres váltóversenyben és kismotorfecskendő-szerelésben kellett összemérniük tudásukat.

A horoglétramászás a nevében foglalt speciális eszközön zajlott, a harmadik emeletre kellett feljutni. A váltóverseny sem csupán egy hagyományos versenyszám, itt faház tetején is kellett egyensúlyozni, a végén pedig poroltóval kellett éghető folyadékot oltani.

Szintén látványos volt még a negyedik versenyszám, a kismotorfecskendős célbalövés. A szakszerűség mellett gyorsan is kellett cselekedni. A vízszivattyú 2400 litert emel át percenként, erre kellett minél gyorsabban rácsatlakoztatni a megfelelő hosszúságú tűzoltótömlőt, amivel a céltáblát kellett lelocsolni.

A rangos verseny egyben jó lehetőség volt arra, hogy a csapatok megismerkedhessenek egymással. Az ország legjobb tűzoltói jövőre Ausztriában képviselhetik hazánkat.

MOA