•  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterület található. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

A Hajló utcában azt tapasztaltuk, egyáltalán nem talány a lakóknak az utca elnevezése. Nomen est omen – idézi mutatóujját magasba tartva az első nyugdíjasnapjait sétával töltő úr, akit Jánosomnak szólít otthon a felesége. A közeli Tulipán park felé tart, a pillanatnyi napos időt kihasználva. Azt ugyan nem tudjuk megfejteni, mi volt előbb, az U alakú utca, vagy a névadás, hiszen szinte az utca tervezésekor eldőlhetett, mi is lesz a neve. Abban maradunk, hogy a név mindenképpen jelent valamit, a mondás igazsága itt jól látható.

– Mi szeretünk itt lakni, a lányunk a szomszédos iskolákban tanult. Az ablakunkból rálátunk arra a lakásra, amelyet a férjével vettek. Közel vagyunk egymáshoz, mégsem mehetünk át papucsban, s ez mindenkinek jó dolog – idézünk fel egy másik örök igazságot.

A kisgyermekes anyuka, Andrea érdeklődésünkre azt emeli ki, hogy az U alakú utca bölcsihez, ovihoz, általános iskolához és középiskolához egyaránt közel van.

Szöllősy Marianne helytörténész szintén az utca lakója. 1995-ben költözött ide.

– Az utca a káposztásmegyeri lakótelep első építkezése volt, mindjárt az alapkőletétel után. A lakótelep egyik „gerincét” képezi, mert nagyon sok középületet, közösségi teret köt össze. A Helytörténeti Gyűjtemény birtokában lévő légi felvételen – amelyet Marianne mutat – jól látható az utca U betűt formázó alakja. A tágas tér és a négyemeletes házak intimitása jól megfér együtt. Én ezért választottam itt lakást tizennyolc évvel ezelőtt – tudunk meg személyeset is. – Azt tapasztaltam, hogy az itt lakók tisztában vannak az utcanév jelentésével, mivel központi terület, az utcanevet is gyakran említik. Egyedül ha házhoz szállítást kérünk, szerelőt hívunk, telefonon ügyintézünk, akkor tapasztalatok némi értetlenséget, a Hajló utcát olykor Hajó utcának írnák, mondván, hogy annak van értelme – fűzi hozzá Szöllősy Marianne.

B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: „Hajló utca (Káposztásmegyer 1984) U alakú utca az Óceánárok utca 9.-től az Óceánárok utca 27.-ig.) Az utca az alakjáról kapta nevét.”

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}