Az új osztálytárs – meg a régiek

  •  
  •  
  •  

Április 3-án, kedden folytatódott az Ady Endre Művelődési Központ Együtt jó című, elfogadást segítő sorozata. Ez a második ilyen jellegű összejövetel, és most is sok fiatal bekapcsolódott az eseményekbe.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvényen Délután két órakor Krizsik Alfonz színész köszöntötte a megjelenteket, és ismertette a programot, amely Az új osztálytárs című történettel kezdődött, és  amelyet Nyári István színművész olvasott fel. Félig hangzott el csak a mű, ami nem volt véletlen, mert éppen az volt a feladat, hogy a középiskolások továbbgondolják a vak kislány történetét. A foglalkozást Mészáros Anita gyógy- és szociálpedagógus vezette, ugyanakkor jó néhány szakember segített neki. A fiatal önkéntes diákok feladatokat oldottak meg, a témához kapcsolódóan.

A foglalkozást előadás és konzultáció követte, melyet László Zsuzsanna gyógypedagógus, az Újpesti Általános Iskola és EGYMI, Pedagógia Szakszolgálat, Nevelési Tanácsadó igazgatója tartott, aki feltette a fajsúlyos kérdést: „integráltan vagy szegregáltan”.

Négy órától sportbemutatókat rendeztek, Újpesthez kötődő paralimpikonokkal, parasportolókkal. Itt a „civilek” is kipróbálták az asztaliteniszezést és a kerekesszékes vívást. A sport után levetíttek egy filmet, Merj álmodni! címmel. A film szerkesztője Zana Anita, a Mozgáskorlátozottak Budapesti Egyesülete Újpesti Szervezetének vezetője.

Aztán az újpesti Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány Mozdulj Te is! programját mutatta be Oravecz Sándor, az egyik alapító. 

Hagyományosan interaktív kerekasztal beszélgetéssel zárult a program. A következő, záró rendezvény május 5-én lesz, továbbra is az Adyban.

Á.T.


Együttműködők, támogatók

A rendezvény a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek együttműködésével valósult meg. Közreműködők: Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és Újpesti Szervezete, az újpesti Ezer Szín Kulturális és Önfejlesztő Egyesület, és a Cri Du Chat Baráti Társaság Közhasznú Egyesület.

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, fővédnök: Wintermantel Zsolt.