Az újjászületett iskola

  •  
  •  
  •  

Pontosan egy esztendeje vette fel Lázár Ervin nevét a korábbi Erzsébet utcai Általános Iskola, ahol színes műsorral ünnepelték az intézmény ilyen formában történő újjászületését. A középpontban természetesen a meseíró Lázár Ervin személye és művei álltak, ám a november 15-iki ünnepség csak a kezdet: egy egész éves programsorozat kezdőnapja.

Zsúfolásig megtelt a Lázár Ervin Általános Iskola aulája, ahová a meseíró özvegye, Vathy Zsuzsa, valamint az önkormányzat részéről dr. Molnár Szabolcs alpolgármester is ellátogatott, Lázár Ervin néhai iskolájának helyszínét pedig Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere képviselte.  Az alpolgármester szavaiból kiderül, a névválasztás egyben identitás; kiindulópont amihez a közösség az azonosságát köti, és aki megtalálta, igyekszik megfelelni neki. 

Az iskoláról szólva hozzátette: amikor az újpesti intézmények nevet választhattak maguknak, ennek korábban nem örült mindenki, a Lázár Ervin iskola esetében viszont külön szerencsés, hogy a rokonok is hozzájárultak a névfelvételhez. (Az intézmény egyébként nagyon régóta szerette volna felvenni a meseíró nevét, amire végül napra pontosan egy éve, igazi rendhagyó módon, a tanév közben került sor.)

Az alpolgármestert követően Pál Lászlóné Csilla igazgatónő szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte: a mesék segítenek bennünket fiatalon tartani, az ifjúság szellemi fejlődéséhez pedig nélkülözhetetlenek, nem utolsó sorban mindig az életről szólnak. Egyúttal Újpest valamennyi iskoláját invitálta megrendezendő programjaikra, amelyek között egy huszonnégy órás(!) folyamatos meseolvasás is szerepel, amelyet jövő februárban tartanak majd.

Lázár Ervin meséit nem csupán az ünnepségen (az egyik művet az iskola színjátszóköre, az első angolra fordítottat pedig a 4.b osztály adta elő), hanem ezt megelőzően rajzos formában is feldolgozták. A meseillusztráló művek Újpest több általános iskolájából érkeztek, az évfolyamok első három helyezettjének pedig név szerint gratuláltak az ünnepségen. Figyelemreméltó, hogy a felső tagozatosok első helyezettjei a Lázár Ervin Általános Iskolából kerültek ki, és ugyancsak érdekesség, hogy Lázár Ervin mesevilága a felnőtt alkotók közül a Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Bene Ferenc Általános Iskola egy-egy, amúgy a közönség soraiban helyet foglaló tanárát is megihlette.

Az ünnepséget, pontosabban az egyéves sorozat kezdőnapját, a Négyszögletű kerek erdő zárta, amelyet az iskola kórusa adott elő, és nem maradhatott el a Lázár Ervin domborművének megkoszorúzása sem.

M. Orbán A.