Az Újpest egy akupunktúrás masszőrnek köszönheti Lázárt

  •  
  •  
  •  

Lázár Bence szombaton két góllal mutatkozott be az NB I-ben az Újpest színeiben, vezetésével a lila-fehérek 0–2-ről fordítottak a Kaposvár ellen. De ki is az a Lázár Bence? A csatár korábbi menedzsere, Paunoch Péter a Nemzeti Sport Online kérésére bemutatta a támadót: elmondta, hogy egy különös sérülés kis híján kettétörte a pályafutását, de egy akupunktúrás masszőrnek köszönhetően ma már tünetmentes, és ha élni tud azzal a lehetőséggel, amelyet Újpesten kapott, akkor nagyon szép karriert futhat be.

A Nemzeti Sport, a tavaszi szezont beharangozó sorozatában, az Újpestről szóló részben hatalmas tehetségnek titulálva már megemlítette Lázár Bence nevét. Akkor többen is megjegyezték, talán némileg túlzás a magyar NB I-es bemutatkozására váró játékost ilyen jelzővel illetni. A hozzászólóknak igazuk van, Magyarországon a nagy csodavárás közepette gyakran esünk abba a hibába – újságírók, szakemberek, szurkolók egyaránt –, hogy túlértékelünk egy-egy futballistát. – írja a nemzetisport.hu.  Lázár a Kaposvár elleni duplájával azonban bebizonyította, hogy – szigorúan a hazai viszonyok között értve – valóban nagy ígéretnek nevezhető. De ki is az a Lázár Bence?

„Ő egy 180 centiméter magas, 84 kilós kerekegyházi fiú. Hat éve a Lajosmizse korosztályos csapatától került a Megyeri útra. Jó néhány klub szerette volna szerződtetni, de újpesti érzelmű lévén a lila-fehérek ajánlatát fogadta el. Könnyen barátkozó, jó kedélyű laza srác, hamar beilleszkedett Újpesten, ahol nagyon jól alakult a pályafutása” – kezdte a 20. születésnapját március 21-én ünneplő Lázár jellemzését volt menedzsere, Paunoch Péter.

„Tizenhét évesen több csapatnál is megfordult tesztelésen. Hollandiában a Twenténél, Olaszországban pedig a Vicenzánál járt egy többfordulós kiválasztás keretében, de a második körre már hiába hívták, ugyanis időközben profi szerződést kínált neki az Újpest, Bence pedig a szívére hallgatott és aláírta a megállapodást. Korosztályában szakmai berkeken belül ismert játékossá vált Újpesten, már két éve Szentes Lázárnál bemutatkozott az első csapatban is a Ligakupában” – folytatta a játékosügynök

A csatár pályafutását azonban kis híján kettétörte egy különös sérülés, amely miatt talán már Újpesten is kezdtek lemondani róla.

„Lázár Bencéről tudni kell – amiről senki se beszélt még vele kapcsolatban –, hogy volt egy elhúzódó sérülése. Idegbecsípődése volt, a fájdalom a vádlijára is kihatott. Számtalan kezelésen vett részt, hosszabb időre vidékre is költözött egy kezelés miatt, de nem tudtak rajta segíteni, közel egy évig sérülten futballozott. Újpesten talán már nem is hitték el, hogy sérült. Kölcsönadták az osztrák harmadosztályú Würmlának, ami akár már annak a jele is lehetett, nem bíznak benne, hogy befutja azt a karriert, amelyet korábban jósoltak neki. Lelkileg nagyon megviselte ez a helyzet. Sokan alighanem már feladták volna az ő helyében… A családja azonban végig mellette állt, nem kevés időt és pénzt áldoztak a gyógyulásáért. Végül 2010 nyarán egy akupunktúrás masszőr, Liszai-Kocsik Mihály kezdett foglalkozni vele, és két hónap alatt tünetmentessé vált a kezeléseknek köszönhetően” – mondta Paunoch a nehéz időkről.

Ősszel azonban már állandó lehetőséget kapott (még ha legtöbbször csereként is) az NB II-es együttesben, 14 meccsen öt gólt szerzett, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy télen az első csapathoz kerüljön. Mészöly Géza vezetőedző már a januári teremtorna alkalmával – a szombathelyi tornán egy szép góllal tette le a névjegyét – úgy nyilatkozott róla, hogy a tavasz nagy felfedezettje lehet. A téli felkészülési időszakban is szerzett két gólt és mindezeknek köszönhetően a sérült Rajczi Péter helyén a Kaposvár ellen kezdőként léphetett pályára élete első NB I-es mérkőzésén.

„Bencének szüksége volt az NB II-es meccsekre ahhoz, hogy kellő rutint szerezzen a felnőttek között. Aztán eljött a téli felkészülés, amely az első olyan volt számára a felnőttek között, melyet egészségesen tudott végigcsinálni, és ennek meg is lett az eredménye” – fogalmazott Paunoch, aki a támadó erényeire és gyengéire is kitért.

„Elsősorban az improvizációs képessége és a technikai tudása emeli ki a korosztályából. Olyan döntéseket tud hozni a pályán, melyek sok érett játékosnak is becsületére válnának, továbbá a csatárok között a magyar átlagnál gyorsabb is, négy másodperc körül fut 30 méteren. Nagy hőfokon ég a meccsek alatt, ugyanakkor fontos helyzetekben mindig képes higgadt maradni. Úgy is fogalmazhatunk, van benne spiritusz. Fejlődnie elsősorban a fejjátékban kell, illetve az olyan egy-egy elleni szituációkban, amelyeket nem tud pusztán a technikai tudásával megoldani – erre az olaszországi tesztelése során is felhívták a figyelmét. Nemzetközi szinten ma már elvárás, hogy egy csatár fizikálisan is összecsapjon a védőkkel” – elemezte Lázárt a menedzser, aki a lehetséges jövőről is beszélt.

„A magyar NB I-ben nem sok ’91-es születésű csatár futballozik. Lázár nagy lehetőséget kapott Újpesten, ezért én azt tanácsolom neki, hogy egy két-évet maradjon a csapatnál, egyelőre ne erőltesse a külföldre szerződést, szerezzen megfelelő rutint, és ennek birtokában váltson. Fontos, hogy a földön maradjon, és élni tudjon azzal az eséllyel, amelyet most megkapott.”