Az Újpestért Egyesület szerint

  •  
  •  
  •  

„Elindult egyfajta suttogó propaganda is a városban…”

Újpesten elkezdődött a választási kampány – állítja az Újpestért Egyesület frakcióvezetője Dr. Kató Balázs. De már nemcsak a sajtóban, elindult egyfajta suttogó propaganda is a városban! Gépi telefonhívások, amelyek kifejezetten arra irányulnak, hogy lejárassák a polgármestert.
„A támadási hullámot akár az is magyarázhatja hogy az újpesti Fidesz vezetésének a választási eredményét befolyásolhatja az, hogy a polgármester elindul-e a választásokon, illetőleg az, ha az Egyesület adott esetben jó eredményt ér el” – véli az Egyesület frakcióvezetője.

Egy hete Újpest polgármesterét, dr. Derce Tamást faggattuk a mostanában megszaporodott, személyét és tevékenységét érő nyíltan politikai támadásokról. Ám a politikai ellenfelek nem csak őt, de az Újpestért Egyesületet is – melynek tagja -, célba vették. Minderről dr. Kató Balázst, az Egyesület elnökét kérdeztük.
 
 
-Elhangzott egy mondat nemrégiben, miszerint szakított a húszéves újpesti gyakorlattal a helyi politikusok egy része, és behozták a nagypolitikát a Városháza falai közé, ami annyira nem volt idáig divat, legalábbis ilyen erősen nem képezte le az országos nagypolitikát. Mi lehet ennek konkrétan és közvetlenül az oka Ön szerint?
– Azt gondolom, hogy 2009. decemberében elkezdődött a választási kampány. Ez igaz a közelgő országgyűlési választásokra, és miután a jelenlegi eseményeknek helyi vonzata is van, már valamiféle felkészülést jelentenek a jövő őszi önkormányzati választásokra is. Tehát arra készülnek különböző politikai erők, hogy jövő októberig, az önkormányzati választásokig folyamatos kampányt fognak folytatni. Ennek jelen pillanatban az a megjelenési formája, hogy megpróbálják a polgármestert, és rajta keresztül az Újpestért Egyesületet, illetve annak egyes tagjait lejáratni, tehát egyfajta lejárató kampányt indítottak. Különböző rágalmakat helyeznek el a környező sajtóban. Jól látszik az, hogy a magát ellenzékinek valló – ámde alpolgármesteri tisztséget adó és az alpolgármesteri tisztség minden előnyét élvező – újpesti Fidesz vezetői nyilatkoznak bizonyos sajtóorgánumokban, illetőleg a nyíltan hozzájuk kötődő sajtótermékekben jelennek meg különböző valótlanságok. Ezek elsősorban a polgármesterről szólnak, de fel kell készülni arra, hogy ez tovább fog menni, és az Egyesületről, az Egyesület más tagjairól is folyamatosan, egész jövő októberig különböző rágalmak és lejárató cikkek, írások fognak megjelenni. Elindult egyfajta suttogó propaganda a városban, telefonhívásokban, különböző fórumokon – a sajtón kívül is – terjesztik a polgármester különböző vélt cselekedeteit, amelyek kifejezetten arra irányulnak, hogy lejárassák őt.  
– Valóban ennyire félelmetes ellenfél volna a polgármester úr és a szervezete, a közéleti egyesülete? Valóban ilyen tartalmas volna a róla és a róluk szóló információtenger, hogy ez kitartana szűk egy évig?
– Úgy vélem, hogy akik ilyen rágalmakat és lejárató mondatokat terjesztenek, azoknak a valódi indítéka az lehet, hogy nem biztosak saját magukban. Ha egy politikai erő biztos abban, hogy meg fogja nyerni a választásokat, akkor inkább programot ad, és nem az ellenfelének a lejáratásával foglalkozik. Én azt gondolom, hogy a kulturált politizálásnak az a lényege, hogy érveket hozunk fel egymással szemben, és ha bírálunk valamit, akkor a bírálat mellé tegyük oda, hogy egyébként szerintünk hogyan kellene másként csinálni. Na, ez az utóbbi mostanában nem sokszor hangzott el azoknak a szájából, akik lejárató hadjáratot indítottak ellenünk.
– Ebben az igen erős radikális hullámban, ami most elkezdődött, és halljuk, érezzük, olvassuk, tapasztaljuk mindannyian, egyfajta utolsó esély is közrejátszhat, tekintve, hogy húsz év alatt túl nagy eredményeket, nem tudott felmutatni az újpesti Fidesz jelenlegi vezetése. Egyfajta „kapuzárási pánikként is” definiálható volna mindez?
– Egy dolog tény: Újpesten még a helyi Fidesz által támogatott országgyűlési képviselőjelölt nem nyert választást, és az újpesti Fidesz egyedül még nem nyerte meg az önkormányzati választásokat sem soha, 1990 óta. Nyilván ez továbbra is így lesz és elképzelhető, hogy a helyi pártvezetésen belül lesz ennek következménye. De mi ezt nem tudjuk, és nem is ezzel akarunk foglalkozni. A jelenlegi radikális támadási hullámot akár magyarázhatja az is, hogy az újpesti  Fidesz vezetése eddig egyedül nem tudott nagyobb választási sikert elérni.
– Ezért kerülhetett idejekorán célkeresztbe a polgármester személye, tevékenysége, közéleti egyesülete?
– Nyilván úgy gondolják, hogy az ő esetleges választási eredményüket befolyásolhatja az, hogy a polgármester elindul-e a választásokon, illetőleg az Egyesület adott esetben jó eredményt ér el.
– Hány választókörzetet céloz meg az egyesület a jelenlegi tervek szerint?
– Az őszi választásokon mindenképpen indulni fogunk valamennyi önkormányzati választókörzetben. Az országgyűlési választásról még nem született döntés, de adott esetben tervezzük, hogy mind a két körzetben lesz olyan jelölt, akit az egyesület, mint civil szervezet támogatni fog.
– Az eltelt évek újpesti eredményeit, bármennyire is megpróbálják kikezdeni, támadni, nem lehet eltagadni, tehát nem lehet szembemenni magával a való élettel.
– Tény az, hogy Újpest több mint 1 milliárd forintot nyert Európai Uniós pályázaton. Tény az, hogy épül a Főtér, tény az, hogy a Fővárosi Önkormányzattal komoly tárgyalások folynak az újpesti szakrendelő felújításáról. Tény az, hogy a gyermek-szakrendelő új, a kor követelményeinek megfelelő  helyre költözött. Tény az, hogy Újpestre egyetem költözött. Városunk szépült az elmúlt időszakokban, egyre több a zöld terület, egyre több növény van a közterületeinken. Mivel a politikai ellenfeleink ezeket nem tudják bírálni, olyan dolgokkal kezdtek foglalkozni, ami megfoghatatlan. Az eredményeket nyilván ők is látják, Újpest fejlődött, Újpest szépült, lesz egy európai szintű Főterünk, de ahogy hallottuk, újabban azokat az eredményeket is bírálják, amiket elértünk az elmúlt ciklusokban sőt, amiket ők is támogatták.
– A politikai együttműködésük lényege, amit a polgármester is kihangsúlyozott, és gondolom ez egyfajta hitvallása az Egyesületnek is, hogy nem állnak egyetlen politikai erő, illetve párt mellé sem. Csak azokkal hajlandóak együttműködni, melyek Újpest érdekében hozzák meg a döntéseiket, illetve a terveiket, elképzeléseiket ennek szolgálatába állítják. Ez a továbbiakban is fenntartható elvi álláspont?
– Ez egy fenntartandó álláspont azzal kiegészítve, hogy természetesen olyan erőkkel nem fogunk tudni együttműködni, akik a lejáratást és a mocskolódást választják. Lehetséges az együttműködés, de ahhoz fel kellene hagyniuk az ilyen magatartással. Amelyik párt a kampányban kifejezetten az Egyesület lejáratására törekszik, azzal nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a választások után bármilyen szorosabb együttműködés kialakuljon. Én azt gondolom, hogy mielőtt valaki a másik felet megpróbálja lejáratni és ilyen kampányba kezd, először nézzen mélyen magába és nézzen mélyen elvbarátaiba és vizsgálja meg, hogy az ő életükben nem történtek-e olyan dolgok, amiket másokra kiabálnak. Ne adj’isten, őellenük is felhozhatóak lennének kis rosszindulattal múltbéli események.
– A jövő terveiről lehet-e pár mondatban tudni valamit? Az elképzelésekről, a munkáról, Újpest jövőjéről, eltekintve ettől a választási és politikai állóháborútól?
– Úgy kell nekimenni egy választásnak, hogy tudjuk, mit szeretnénk. Sajnos olyan időt élünk, amikor már azért is harcolni kell, hogy a jelenleg meglévő szolgáltatások Újpesten megmaradjanak. Mindenképpen küzdeni fogunk azért, ami Újpesten már létező eredmény: önálló rendőrség, tisztiorvosi hivatal, saját tűzoltóság, polgárőrség, bíróság. Felröppentek olyan hírek, hogy ezeket centralizálni akarják, el akarják vinni Újpestről, központosítani akarják. Ez ellen mindenképpen fel fogunk lépni, hiszen a városi léthez hozzátartozik az, hogy ezek a szolgáltatások helyben működjenek. Újpestnek van kórháza, van szakrendelője. Mindenképpen el kell érnünk azt, hogy a következő négy éves ciklusban az újpesti szakrendelő megújulhasson. Nyilván a fővárossal közösen. Erre már remény is nyílt, de még sokat kell tenni érte. Ami még fontos célunk, az a 3-as metró ügye. Bízunk abban, hogy a fővárosi önkormányzatnak olyan vezetése lesz, amely nemcsak szavakban, hanem tettekben is felvállalja a 3-as metró továbbépítését, és végre elérjük, hogy a káposztásmegyeriek metróval tudnak a város központjába, utazni átszállás nélkül. Ehhez mi kifejezetten ragaszkodunk, a metró ügyét folyamatosan napirenden fogjuk tartani.