Az Újpesti Napló az ELTE-n

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Napló-t kiadó szerkesztőség meghívást kapott az ELTÉ-re, hogy előadást tartsanak a helyi lapok szerkesztési és kiadási ismereteiről az egyetem végzős hallgatóinak. Dr. Tóth Etelka, az intézmény docense nemcsak azért választotta a lapot, mert maga is újpesti, hanem azért is, mert a helyi lapok tekintetében korrektnek és színvonalasnak ítélte az újpesti újságot.

Kicsit fricskázó a mondás, mely szerint aki tudja, csinálja, aki nem tudja , tanítja, most mégis egy ötvözetről van szó: Az Újpesti Naplót március végéig kiadó kft ügyvezetője nemcsak csinálja, de tanítja is olykor. Igaz, ez alkalommal csupán másfél óra erejéig tartott lapkészítési ismereteket az egyetemen. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a Magyar Irodalom és Finnugor Intézet docense, Tóth Etelka meghívására tartott előadást Nemesházi Beatrix az Újpesti Média Kft. ügyvezető igazgatója az Újpesti Naplóról, mint helyi médiumról. Örömmel fogadta el az egyetem meghívását az Újpesti Napló szerkesztősége.
Április 7-én, szerda délután szép számban jelentek meg az ELTE Bölcsészettudományi karának hallgatói, hogy részt vehessenek Nemesházi Beatrix előadásán. Különböző szakok tanulói a Szerkesztői ismeretek kurzus keretében hallgathatták meg, mi a szerepe- ezúttal-  a helyi lapoknak és hogyan működik egy lapszerkesztőség. A diákok nagy érdeklődéssel forgatták a lap szétosztott példányait. A kezdeti zsivaj és papírzörgés elültével mindenki figyelmesen hallgatta, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy egy helyi lap hetente megjelenhessen a legjobb minőségben. Nemesházi Beatrix beszélt a főszerkesztő feladatáról, a tördelő munkájáról és kihangsúlyozta az újság közszolgálati szerepét. A hallgatók betekinthettek a helyi sajtó történelmébe, az önkormányzati lapok és a városrész korábbi (h)őskorába. A beszámoló végén a fiatalok minden kérdésükre választ kaptak. Szó esett finanszírozásról, gyakornoki munkavégzésről, sajtószabadságról, a politika és a sajtó viszonyáról.