Az Újpesti Városvédők Ozorán koszorúztak

  •  
  •  
  •  

Március 15-e előtt tisztelgett a helyi civil szervezet.

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Az Újpesti Városvédő Egyesület minden évben más-más csata helyszínét választja a március 15-i megemlékezéshez. Idén az ozorai csata színhelyén ünnepeltünk. Az Egyesület tagjai egy nagyobb és egy kisebb busszal indultak a Tolna megyei Ozorára. A település a Sió és a Cinca patak között terül el, nevezetessége a reneszánsz vár.

Mikor megérkeztünk, Schranz Istvánné fogadott minket, aki 21 éve a falu polgármestere. Az iskola igazgatója és a képviselő testület néhány tagja várt még bennünket. Elhelyezkedtünk a fűtött színházteremben, ahol a polgármester megismertetett minket a falu életével. Megtudtuk, hogy a lakosság mezőgazdaságból él, nagy egyetértésben és békességben az ott élő cigánysággal (itt így nevezik őket, senki nem sértődik meg). A falu eddig adósság nélkül vészelte át a szűkös esztendőket. Napi ötszöri étkezést biztosítanak a gyermekeknek és az idős rászorultaknak. Igaz, mindent igyekeznek maguk megtermelni. A pályázati lehetőségeket keresik, kihasználják. A régebben nyaranta működtetett fafaragó táborok tárgyai a falut díszítik, a rengeteg virágot a cigányasszonyok gondozzák közmunka program keretében, amire az egész falu büszke, munkájukat megbecsülik. Sajnos, még nem volt itt a virágosítás ideje, ezért csak a gondozott teret, parkot láttuk.

A Himnusz elhangzása után a helyi iskola tanulói verses, zenés műsort adtak elő, felidézve az 1848. március 15-én történteket. Megköszöntük szép műsorukat és megígértük nekik, hogy szereplésük hírét elhozzuk Újpestre.

Dr. Nyárs Csaba történész, egyesületünk tagja rövid előadást tartott az 1848/49-es Szabadságharc Ozora és Simontornya környéki eseményeinek részleteiről, jelentőségéről.

Közösen átsétáltunk a Szabadság térre, ahol a polgármester asszony rövid beszéde után az emléktáblánál több, helyi, hivatalos és civil szervezet koszorúi mellé az Újpesti Városvédő Egyesület koszorúját is elhelyeztük.

Ebéd után megtekintettük a barokk templomot és a várat, ahol több csoportra osztva idegenvezetőkkel jártuk be a gyönyörű reneszánsz épületet. Tartalmas nap után, langyos, tavaszias időben eltöltött kirándulást követően, szép élményekkel gazdagabban tértünk haza.

 

Somorjai Edéné