Az újpestiek régi vágyai teljesülhetnek

  •  
  •  
  •  

Húsz- harminc éve hiába várt fejlesztések megvalósítása indulhat meg a kerületben miután Újpest Önkormányzata legutóbbi ülésén 5 milliárd forint értékben kötvénykibocsátás mellett döntött. Ennek a külső forrásnak a bevonásával valósulhat meg az új uszoda, az új SZTK, valamint a Szent István tér és a vásárcsarnok rekonstrukciója. Ezekkel a fejlesztésekkel az újpestiek nagyon nagy többsége óhaja teljesül, amint ez kiderült az Újpesti Párbeszéd során adott válaszokból. Vannak azonban olyanok, akik támadják a kötvénykibocsátást illetve az ennek révén létrejövő fejlesztéseket. Dr. Molnár Szabolcs alpolgármestert a kötvénykibocsátás részleteiről kérdeztük.

-    Az, hogy Újpesten egy általános válság idején egyáltalán fejlesztésről beszélhetünk, tudatos várospolitika eredménye. Az új városvezetés következetes munkája eredményeként Újpest nem küzd működési hiánnyal, így a hitelminősítő, az Állami Számvevőszék, a könyvvizsgáló egyaránt alkalmasnak találta arra, hogy fejlesztési céllal kötvényt bocsásson ki. Ennek megfelelően az 5 milliárd forint csak és kizárólag fejlesztési célokat szolgálhat, nem is költjük másra. Aki kicsit tájékozott a közgazdaság ismeretekben, nem keveri össze a fejlesztési célú kötvénykibocsátást a működési hitel felvételével. Az egyik befektetés, ami több szinten megtérül, a másik eladósodás, ami újabb és újabb hitelek felvételéhez vezet. Ez volt a szocialista kormányok gyakorlata, így adósodott nyolc év alatt Magyarország – magyarázza Molnár Szabolcs.
-    Az önkormányzatoknak hitelfelvétellel, avagy kötvény kibocsátással van lehetőségük külső forrás bevonására. Ezek nélkül sehol semmilyen önkormányzati fejlesztést nem lehetne megvalósítani. Sem az EU, sem más nem fog helyettünk rendelőt meg uszodát építeni.
-    A város éves költségvetése közel 20 milliárd forint. Az 5 milliárdot hasonlítsuk ehhez az összeghez?
-    Ennél beszédesebb, ha azt nézzük meg, hogy a 20 éves futamidejű kötvénykibocsátás után az éves költségvetésünk 2,5 százalékát kell törlesztésként fizetnünk. Azaz száz forintból kettő ötvenet. Összehasonlításul, ha egy magánszemély hitelt akar felvenni, a törlesztő részletként a havi jövedelmének 30-50 százaléka a határ. Ehhez érdemes mérni a ránk háruló 2,5 százalékot. Az önkormányzat forint alapú kötvényt bocsát ki, így az árfolyam-ingadozás sem fenyeget.
-    Vegyük sorba a kiemelt fejlesztési célokat!
-    Mindhárom feladat húsz–harminc éve húzódik, ugyanakkor a megvalósításuk ugyanilyen távon, vagyis évtizedekre jelent megoldást a jövőben.
-    Újpest Önkormányzatának elhatározása, hogy Káposztásmegyeren, a Babits Gimnázium szomszédságában megépítse azt az uszodát, amelyet negyedszázada, a lakótelep építésénél, már tervként kezeltek. Az Árpád úti uszoda bezárása felnagyította ennek hiányát. Ugyan az önkormányzat néhány éve vállalakozói tőke bevonásával uszodát tervezett, az nem valósult meg. A válság miatt a magánberuházók ma nagyon nehezen kezdenek bármilyen építésbe.
Az SZTK épülete 60 évvel ezelőtt épült, az utolsó húsz évben a főváros nem költött rá. Októbertől az önkormányzatunké a szakrendelő, megkezdődik a felújítása, de a cél egy korszerű, az orvos szakmai igényeket kielégítő, a betegek komfortérzetét is növelő, a korszerű gyógyítást szolgáló új épület felhúzása.
A harmadik pillér a Szent István tér, amely első ütemként EU-s forrásból és 1 milliárd forintnyi önrészből épült át. A folytatásban elsősorban a parkolási gondokat kell megoldani és a vásárcsarnok több mint 40 éves épületének megújítását. Ezek a fejlesztések minden újpestinek hasznára vannak, régóta várják az emberek, hogy megvalósuljanak, ezért lettek ezek az önkormányzat városfejlesztési tervének alappillérei.
– Minek tulajdonítja az ellenzék támadását?
–    Ők akkor sem tettek semmit az SZTK vagy az Uszoda ügyében, amikor ők irányították Újpest gazdasági ügyeit. Mindig ellenezték, hogy átvegyük a szakrendelőt a fővárostól. Úgy látszik, nem akarják, hogy Újpest fejlesszen, fejlődjön, nem akarják, hogy legyen saját uszodája, és jó minőségű egészségügyi ellátása. Én nem tudom, mi oka lehet erre bárkinek, akinek Újpest érdekeiért kéne dolgoznia, de nem is dolgom a lelkükbe látni. Számunkra az fontos, hogy az újpestiek számos formában kifejezték, hogy ők akarják ezeket a fejlesztéseket, mégpedig most akarnak uszodát, rendelőt, nem húsz-harminc év múlva. A mi feladatunk az, hogy megvalósítsuk, amit az újpestiek akarnak.

B. K

Első a sorban
Újpest Önkormányzata 2000-ben, az önkormányzatok közt elsőként, s ezzel országos érdeklődést is kiváltva, már kibocsátott kötvényt, 700 millió forintértékben. – Ha nem tette volna, ma nem lennének új bérlakások Káposztásmegyeren – mondja Molnár Szabolcs, az önkormányzat külsős alpolgármestere. – A nyílt jegyzésű kötvényeket a Posta Banknál lehetett jegyezni. 2011-ben az önkormányzat úgynevezett zárt kibocsátású kötvényt indít, egyetlen bankot jelölve meg felvásárlónak és egyben értékesítőnek.
 Jelenleg a legjobb ajánlatot tevőt keresik, egyre szűkülő körben.