Az ünnepi vacsora fontos része a karácsonynak

  •  
  •  
  •  

Lettner Annamária dietetikus receptjei karácsonyra

ZELLERKRÉMLEVES ZABTEJSZÍNNEL, ZABPELYHES GALUSKÁVAL
A zellerlevest tejszínnel pürésítjük. A vajgaluskát zabpehelylisztből a krémlevesbe szaggatjuk. Friss zeller zölddel tálaljuk.

PADLIZSÁNRÓZSA LEVELES TÉSZTÁBAN
Vékonyra felkarikázzuk a padlizsánt, félpuhára pároljuk. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 20 x 5 cm-es darabokra vágjuk. Összekeverünk olívaolaj, friss bazsalikom, oregano, paprikakrém, só fűszereket, és bekenjük a tésztalapokat. A felső részére fektetünk félbevágott padlizsánkarikákat.
A lila széle a tészta teteje felett legyen. Felhajtjuk a tészta alját a szeletekre, majd feltekerjük, így lesz rózsa alakja. Muffin sütőformába helyezzük, és megsütjük.

FŰSZERES PÁCOLT PULYKAMELL
A szeletelt pulykamellet bepácoljuk kevés tej, só, bors, mustár, zúzott fokhagyma, reszelt citromhéj, őrölt szerecsendió, gyömbér fűszerekkel. Állni
hagyjuk pár órát, majd olívaolajban a pácoló anyagokkal puhára sütjük.

VEGYES SALÁTA
A jégsalátát laskára vágjuk, a sárgarépát, fekete retket felkockázzuk, a koktélparadicsomot félbevágjuk. Öntetet készítünk balzsamecet, olívaolaj,
só, zöldpetrezselyem, fehérbors felhasználásával. Tökmagot és chiamagot szórunk a tetejére.

OLIVÁS BARNARIZS
A barnarizst hagymával, sóval és szezámmaggal puhára pároljuk, végül karikákra vágott fekete olívabogyót keverünk hozzá.

ALMÁS RÉTES DIÓVAL, ASZALT SZILVÁVAL.
A lereszelt almát megpároljuk cukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel. Darált diót teszünk bele, ami az alma levét felszívja. Aszalt szilvát aprítunk és belekeverjük. A réteslapokra rákenjük a tölteléket
és felcsavarjuk. Megkenjük vajjal és pirosra sütjük.

Lettner Annamária
dietetikus