Az UTE a legsikeresebb egyesület 2014-ben

  •  
  •  
  •  

A Magyar Olimpiai Bizottság összegyűjtötte, hogy a londoni és a riói olimpia között nagyjából fél távnál, a 2014-es esztendőben hogyan teljesítettek sportolóink a világ- és Európa-bajnokságokon az olimpiai versenyszámokban.

Az egyesületek viszonylatában az Újpest tett ki magáért a legjobban: a vb-ken 16,75, az Eb-ken pedig 28,65 pontot gyűjtöttek versenyzői – előbbi rangsorban listavezető, utóbbiban második. A kontinensviadalokon a Bp. Honvéd és a KSI sportolói végeztek még a képzeletbeli dobogón, a világversenyeken pedig a Vasas és ugyancsak a KSI fért be az első háromba.

A világbajnokságokon összesen 4 arany-, 2 ezüst- és 6 bronzérmet szereztünk.
Női kajakosaink szereplését külön ki kell emelni: K-4 500 m-en – Szabó Gabriella, Kozák Danuta (UTE), Kárász Anna, Vad Ninetta –, K-1 500 m-en Kozák Danuta és K-2 500 m-en (Szabó Gabriella, Csipes Tamara) sem találtak legyőzőre Moszkvában. London olimpiai bajnok tornásza, az újpesti Berki Krisztián is verhetetlen volt Nanningban.

Az Európa-bajnokságokon, olimpiai versenyszámokban 14 elsőség mellett 8 második és 20 harmadik helyezést tudunk felmutatni. Ha sportági bontásban nézzük, a vb-ken (összesen 80 pont) kajak-kenusaink termelték a legtöbb pontot (37), megelőzve a vívókat (11) és a birkózókat (8). Az Európa-bajnokságokon (összesen 276 pont) az úszás teljesített a legkiemelkedőbben (97), majd a kajak-kenu (45) és a judo (23) következik.

(forrás: MOB/g)