Az UTE és Gyurta Dani a paralimpikonokat is felkarolja

  •  
  •  
  •  

Adámi Zsanett paraúszó paralimpiai válogatott is Gyurta Daniékkal készül tovább az Újpesti Torna Egyletben.

Mint arról korábban beszámoltunk Gyurta Dani a MÚSZ-tól kapott támogatás egy részét az UTE utánpótlás nevelésére fordította, hogy a jövő bajnokait is kinevelhesse a nagy múltú egyesület. Az UTE és a „Gyurta Team” együttműködésének újabb állomása, hogy egy neves paraúszó is egy csapatban készül a riói olimpiára neves bajnokainkkal. Mint azt Gyurta Dániel elmondta, számukra is nagyon különös és felemelő érzés egy paralimpikonnal egy csapatban lenni, hiszen jól látja, hogy mekkora többlet-akaraterővel és kitartással rendelkeznek a paralimpikon sportolóink, ami számára is példaértékű.

Őze István klubigazgató elmondta, hogy az UTE-ban haladó hagyománya van a paralimpikonokkal foglalkozásnak. A 2010-es esztendőtől, amióta Újpest Önkormányzatával sikerült egy rendkívül haladó szellemű megállapodást kötni, újra képes az UTE a múltjához méltó eredményeket hozni, mind az olimpia mind a paralimpia tekintetében. Ennek a megállapodásnak is köszönhetően neves bajnok vívók (Krajnyák Zsuzsa, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika) is az UTE-ban találták meg otthonukat, illetve más szakosztályaink (pl. karate is) foglalkozik parasportolókkal. Ezt a nemes hagyományt követve kötöttek szerződést Adámi Zsanett paraúszóval, akinek eddigi eredményei az alábbiakban olvashatók.

A Magyar Paralimpiai úszóválogatott tagja 6 éve. Első nemzetközi versenyén 11 évesen vett részt Sheffieldben.
Versenyszámai jelenleg: 50 m hát, 50 m mell, 50 m gyors, 100 m hát, 100m mell, 100m gyors és 150 m vegyes.
Esélye van a Mix 20 pontos magyar váltó tagjaként is szerepelni.

A pekingi paralimpiára már 13 évesen kvótát szerzett. A londoni paralimpiára 17 évesen szintén kvótát szerzett, de eddig még nem képviselhette Magyarországot paralimpián.

Zsanett 2016.01.23-án a Splitben úszott 3:00.15-ös idővel több mint 2 másodpercet javított a tavalyi legjobb idején. Valószínű, hogy a világranglistán az S2-es kategóriában a 100m hátúszásban a 7-ik helyről a 6-ik helyre került. Az S2-es kategóriában az 50m hátúszásban jelenleg a világranglista 8-ik helyén áll. Remélhetően január 31-én is ezeken a helyeken lesz és egy teljes kvótát szerez az idei paralimpiára.

Legjobb eredményei:
• Európa bajnoki 3. helyezett női vegyes váltóval 2011-ben Berlinben
• Többszörös világbajnoki 4. helyezett (Eindhoven, Montreal, Glasgow)
• Háromszor javította meg a világcsúcsot 150 m vegyesen. Először 2013-ban Sheffieldben, majd Montrealban, 2014-ben Berlinben, ahol az összesített pontrendszer alapján a teljes verseny 2-ik legeredményesebb sportolója lett. Jelenleg is ő tartja a 150m vegyes úszás világcsúcsát.