Az UTE már döntött, az MLSZ még nem

  •  
  •  
  •  

Az UTE nem először menti meg a felnőtt csapatot, és erőfeszítései ezúttal is eredményesek lehetnek, hogy a labdarúgás az egyesület dicső tradíciójához méltóan szerepeljen a magyar labdarúgás élvonalában.

Őze István, az UTE klubigazgatója a következő sajtóközleményt tette:

Az anyaegyesület vállalta az adóhiány megfizetését.

Az Újpesti Torna Egylet 2014. március 18-i rendkívüli elnökségi ülésén döntött arról, hogy kezességet vállal az Újpest FC Kft. adóhiányának megfizetésére. Az Újpest eddig is megfelelt minden törvényi feltételnek az átruházáshoz, de ezzel a döntéssel az MLSZ elnöke által múlt pénteken támasztott kiegészítő feltételeket is maradéktalanul teljesíti ahhoz, hogy a profi labdarúgás az élvonalban indulhasson.

Mint ahogy az már ismert, az Újpesti Torna Egylet és Újpest városvezetése a jogszabályok adta kereteken belül mindent megtett azért, hogy a kerület focicsapata továbbra is a legmagasabb osztályban szerepelhessen. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalt, egyeztetett, mind a labdarúgó-kft.-vel, mind az MLSZ vezetésével. A tárgyalások eredményeként alakult ki az a feltételrendszer, amely így teljes körűen megvalósult.

Az UTE nem először menti meg a felnőttcsapatot, és erőfeszítései ezúttal is eredményesek lehetnek, hogy a labdarúgás az egyesület dicső tradíciójához méltóan szerepeljen a sportág magyarországi élvonalában.


Mint arról korábban beszámoltunk, rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga elnök-tulajdonosa március 14-re. Az üzletember a sajtó képviselői előtt könnyes szemmel jelentette ki: feladta, hogy meggyőzze az MLSZ-t, és a dolgok jelen állása szerint csak addig marad Magyarországon, amíg az Újpest FC Kft. felszámolása jogerőre emelkedik.

A tájékoztató némi késéssel kezdődött, mert a klubnál az MLSZ hívását várták, miszerint a körülményekre való tekintettel a szövetség hozzájárul-e ahhoz, hogy egy új cég vegye át az indulási jogot, amelyet a megszűnésre kárhoztatott Újpest FC helyett alapítanának meg.

A mintegy kétórás sajtótájékoztató első fele telt el azzal, hogy Roderick Duchatelet beszámolt az Újpest FC megvásárlásának körülményeiről, valamint az azóta eltelt két és fél éves kálváriáról. A beszámoló végén derült csak ki, hogy a tulajdonos és rajta keresztül az egész klub egy szövevényes offshore-hálózat csapdájába került, amelyet a klub korábbi vezetése fogott össze. Hosszú percek teltek el azzal, hogy a sajtó munkatársait megpróbálta bevezetni a pénzek útvonalába, amely végén – offshore és kisebb magyar cégeken keresztül – a pénz végül Tolnai Sándorhoz, az Újpest egykori tulajdonosához vándorolt.

– Lehetetlen volt erre felkészülni, normális esetekben ilyenkor az elkövetők börtönbe mennek – fogalmazott Duchatelet. – Korábban is akadtak ügyeink csalókkal, de ilyen szintű bűnözéssel még sehol sem találkoztam. Erre nem lehettem felkészülve – jelentette ki az elővigyázatosságát firtató kérdésekre. – Sokat dolgoztunk, sokat költöttem a csapatra, mégis úgy érzem, a bűnözők jobb megítélésben részesülnek, mint én.

Duchatelet elismerte, ő már feladta, de azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban több támogatásáról szóló üzenetet kapott. Támogatói között említette Orbán Viktor miniszterelnököt, Szíjjártó Pétert, a Miniszterelnökség államtitkárát, Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkárt, Wintermantel Zsoltot, Újpest polgármesterét és Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját. Mint Duchatelet elmondta, ő feladta, – de Újpest polgármestere folytatja a tárgyalást az MLSZ-nél – elvi okokból nem is akarja az 550 millió forintos adótartozást kifizetni, mert ezt szerinte bűncselekményből keletkezett, és ezért a korábbi tulajdonosnak kell felelnie. Az offshore-cégeken kívül, melyek vitathatóak, nincs tartozása az Újpest FC Kft-nek, amelyet a bíróság is elismert – szögezte le.

Az MLSZ azonban az 550 millió forintos adótartozás kiegyenlítésére garanciát kért.