Babi néni unokája

  •  
  •  
  •  

Sartoris Gábor az Újpest-Káposztásmegyer Facebook oldalon azonnal írt szerkesztőségünknek, ahogy elolvasta az Újpest szelet ismételt megalkotásáról szóló cikkünket. Mint kiderült, a nagymamája receptje alapján készült a hetvenes években az Újpest szelet.

Babi néni cukrász volt Újpesten, és sok süteményt kitalált annak idején.
– Ünnepnapokon rajtam, és a húgomon tesztelte a krémes sütiket. De valahogy ez az édesség ízlett a leginkább – meséli Sartoris Gábor. Persze kiváltságos helyzet, ha valakinek cukrász a nagymamája. – Kissrácként iskola után majdnem minden nap mentem hozzá az István út és Árpád út sarkán lévő Rétesboltba. Sokszor velem volt egy szerencsés osztálytársam is. A nagymama pedig egyből tette elénk az Újpest szeletet.

Sartoris Gábor három gyermek büszke édesapja, akik szintén nagy rajongói az újpesti finomságnak. Gábor a Vadgesztenye cukrászdához is kötődik, mert gyakran hozta ide a nagymamáját, aki egy sütemény mellett beszélgetett az egykori kolléganőből lett jó barátnővel, Valiczek Zsuzsika nénivel.

Az unoka – aki amúgy abban a házban él a családjával, ahol Babi néni lakott – természetesen megkóstolta Zsuzsika néni Újpest szeletét. Már az első falatnál előjöttek a régi emlékek. Belőle nem lett cukrász, televíziózással foglalkozik, de az édességek szeretetét örökölte a nagymamától. Gábor nagyon örül neki, hogy kedvenc süteménye a reneszánszát éli. Az meg „hab a tortán”, hogy az Újpest szelettel rászoruló gyermekeket segítenek.

Babi néni 2009-ben, nyolcvanhárom éves korában hunyt el, de receptjével továbbra is örömet okoz az újpestieknek.

J. M.