Bábszínház, zene, táncház, ingyenes beiratkozás

  •  
  •  
  •  

Éjszaka a könyvtárban címmel kora estétől hajnalig tartó programra várja a Király-könyvtár az újpestieket szombaton. Harmadik éve, hogy a helybéliek kedvelt és látogatott városközponti könyvtára szombatról vasárnapra virradóan is kitárja kapuit, a magyar kultúra napjára is emlékezve. A látogatóknak térítésmentes esemény nem jöhetett volna létre Újpest Önkormányzata, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár támogatása és a könyvtárosok ügyszeretete nélkül – emeli ki Tamási Júlia könyvtárvezető, akivel a rendezvényről beszélgettünk.

– A Király-könyvtár rendszeresen szervez olvasóinak programot. Az éjszakai találkozón a zene is főszerepet kap. Miért?

– Olvasóink véleménye alapján úgy gondoltuk, hogy „prózai” szerepkörünkből, az író-olvasó találkozók, háttérbeszélgetések és a vizuális művészetek rajongóit becsalogató festmény- és grafikai kiállítások, továbbá a gyermekműsorok és tanfolyamok mellett a zenét is felvonultatjuk a „repertoárban” . Elsősorban CD-állományunk népszerűsítése a célunk ezzel, hiszen rendkívül gazdag a világzenei, a rock-, és a dzsesszhanghordozós állományunk. Arra gondoltunk, mindenkinek élmény, ha nemcsak korongról, hanem életnagyságában is megismerik, eredetiben hallják kedvenc énekesüket, együttesüket. Ezekhez a találkozókhoz teremt intim közeget a könyvtár, és lehetőséget az éjszakai nyitva tartással arra, hogy ne legyen időkorlát. Ráadásul vasárnap lehet pihenni, nekünk is, hiszen nem nyitunk ki. Vendégünk volt már Harcsa Veronika, majd a Fókatelep együttes, szombaton este a Korai Öröm zenekar akusztikus koncertjét hallhatjuk, 21 órai kezdettel. Rendezvényünkkel a magyar kultúra napját is köszöntjük.

– Elmaradhatatlan ilyenkor az esti nyitány: a gyermekprogram.

– Családi estét tervezünk ezúttal is, Fabók Mancsi bábszínházával A székely menyecske meg az ördög című bábjátékkal a legkisebbeket várjuk. Fogalmazhatunk úgy is: a legfiatalabb olvasóinkat és a kistesókat, akik szerencsére gyakori vendégeink. Hétezernél is nagyobb olvasótáborunk negyede gyermekkorú, szeretnénk a kedvükben járni. A közeli iskolák, óvodák rendszeres látogatóink, és mi is igyekszünk olykor egy-egy eseményt „házhoz vinni”. A bábelőadás szombaton 17 órakor kezdődik.

– A gyermekprogramot átmeneti záróra követi, 21 órakor folytatódik a program. Mivel?

– A Korai Öröm koncertjével, majd 22 órától az utcazenészek táncházával folytatjuk, reményeink szerint hajnalig. Az a tapasztalatunk, hogy ugyan a legkisebbek nyugovóra térnek, a tinik és a fiatalok, a szülők már visszajönnek, illetve eljönnek a koncertre és a táncházba. Ilyenkor közösségi térré alakul a könyvtár, a zene és a táncház mellett beszélgetés és társasjáték folyik hajnalig. Eközben teremtünk lehetőséget a tagság ingyenes megújítására, illetve új látogatóknál a szintén ingyenes beiratkozásra. Olvasóink nagyra értékelik ezeket az alkalmakat és a lehetőségeket.

– Mivel készülnek a könyvtárosok? 

– Vendégmarasztaló falatokkal, meleg italokkal. Kollégáimmal a találkozás élményének örülünk, és annak, hogy ezen az estén minden az intézményről szól. Január elején még helye van az elmúlt év értékelésének. Nagyon jó évet zártunk. Hárommillió forintot fordíthattunk a könyvállomány gyarapítására, ami nagyon szép összeg. Hetente gyarapodunk új könyvekkel, ezért bevezettük a Sikerkönyv-sorozatot, amelybe a legújabb műveket soroltuk. Igaz, ezeknél a köteteknél mindössze kéthetes a kölcsönzési idő, de újdonságnál, egy szinte „letehetetlen” bestsellernél, regénynél ez nem jelenthet gondot.

– A szombati program mindenkinek térítésmentes. Vannak a programnak támogatói?

– Évek óta támogatónk Újpest Önkormányzata, pályázatainkat mindig elismerik, és segítik terveink megvalósulását. Ebben az esetben is nyertes pályázatunk nyomán álljuk a költségeket. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pedig az ingyenes beiratkozási lehetőséggel járul hozzá a jó hangulathoz. 

B.K.

A Király utcai könyvtár újra éjszakai nyitva tartással, izgalmas programokkal és ingyenes beiratkozási lehetőséggel várja olvasóit január 18-án! 

A program

17 óra: Fabók Mancsi bábszínháza: A székely menyecske meg az ördög

18-tól 20 óráig: zárva tartunk

21 óra: a Korai Öröm koncertje

22 órától reggel 6-ig: ingyenes beiratkozás 3 hónapra

22 órától: utcazenészek fergeteges táncháza

A bábelőadás 5 éven felülieknek ajánlott, amelyre előzetes jelentkezés szükséges. A rendezvények, a tea és a kávé ingyenesek. 

Király-könyvtár