Bánk Bán az Újpest Színházban

  •  
  •  
  •  

A közönség az előadást, március 14-én, 19 órai kezdettel tekinthette meg.

Nagy sikert aratott a nemzeti ünnep előestéjén, az Újpest Színház, Katona, Erkel, Petőfi: BÁNK BÁN – drámai, verses opera előadása.

A darab cselekménye Gyulán kezdődik, ahol Erkel Ferenc a Bánk bán művét írta és szabadon ábrázolja, hogy Petőfi Sándor azonos című verse, valamint Katona József drámájának olvasása közben, milyen intuíciókat kaphatott, annak tudatában, hogy a 48-as forradalom elbukott és Erkel lelkében a fájdalmas emlékek, a honfitársak elvesztése elevenen élt még. Lelkében a forradalmi parázs bár reménytelenül, de újjáéled, melyet zenéjében drámaian fejez ki. Az eredeti mű dramaturgiáját követve Erkel olvasatában hallhatjuk, gondolatait prózában előadva, melyek újra és újra zenei gondolatokban folytatódnak, s amelyből változatos és teljes katarzis élményt kapunk Bánk bán hallhatatlan történetéről.

 A dalszövegeket Nádasdy Kálmán dolgozta át. Az előadást szerkesztette, rendezte, valamint a díszlet és a látványt Csányi László tervezte. (Szereposztás: Bánk bán-Molnár András, Gertrúd-Bódi Marianna, Melinda –Sipos Marianna, Ottó-Turpinszky Gippert Béla, Petúr,Tiborc –Káldi-Kiss András, Erkel- Agárdi László, Marci- Csányi Marcell, Biberach-Efstratiádis Stratos, Soma-Csányi Zóra) A produkcióban közreműködött a Harmónia Kamarazenekar és a Klasszikus Tánckar. A Koncertmester: Paul Éva, a koreográfus: Tímár László voltak.