Barangolás Erdélyországban

  •  
  •  
  •  

Iskolánk sikeresen vett részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett „Határtalanul” nevet viselő pályázaton. Ennek köszönhetően 30 tanulónk öt élményekben gazdag napot tölthetett Erdélyben.

Május 3-án este ültünk autóbuszra azzal a céllal, hogy már az első napot is az eltervezett programok megvalósítására fordíthassuk.

Másnap reggel utunk első állomása a rövid Király-hágói pihenő után Nagyvárad volt. A Petőfi parkban megkoszorúztuk Petőfi Sándor, József Attila szobrát, majd a Római Katolikus Bazilika megtekintése után Szent László emlékművét is.

Ezután Kolozsvár következett. Megtekintettük Mátyás király és Bocskai István szülőházát. Nemzeti színű szalagot helyeztünk el a híres Mátyás-szobornál.

Első szálláshelyünk a tordatúri Katolikus Vendégházban volt. Vacsora után séta keretében ismerkedtünk a környék természeti szépségeivel. Jutott idő arra is, hogy néhány szót váltsunk a helyi emberekkel.

5-én, a korai reggeli után kirándulást tettünk a Tordai-hasadéknál, gyönyörködtünk az elénk táruló látványban. Igyekeztünk minél több fotón megörökíteni ezt a természeti szépséget. Ezután az épített örökség felé fordult a figyelmünk: Torockón megcsodáltuk az Europa Nostra Díjat nyert, 138 hagyományos házból álló, egyedi építészeti együttest, a Piac téri itatót és kutat, valamint a környék népi kultúráját, az emberek mindennapjait bemutató helytörténeti kiállítást. Megismerkedtünk a Székelykő mondájával. Utunk következő állomása Nagyenyed volt, körbejártuk az erődtemplomot, szalagot helyeztünk el a szabadságharc áldozatainak emlékhelyénél, megtekintettük a református kollégiumot.

Sietősen indultunk Szovátára, az iskolába, ahol már várt minket a hazai hetedikesekből álló focicsapat. A jó hangulatú barátságos mérkőzés után átadtuk az iskolának szánt ajándékkönyveket. Rövid látogatást tettünk Böjte atya helyi gyermekotthonában. Oda is sok játékkal, ruhaneművel érkeztünk. A kis lakókkal való találkozás mély nyomot hagyott tanulóinkban. A tartalmas napot a szovátai üdülőközpontban, a Medve-tó partján tett sétával zártuk. Igen későn, fáradtan, de lelkesen érkeztünk gyergyószentmiklósi szállásunkra. Mind az elhelyezéssel, mind az ellátással, a szívélyes fogadtatással, a vendégszeretettel nagyon meg voltunk elégedve.

A következő napon első utunk a szárhegyi Lázár-kastélyhoz vezetett. Itt már helyi idegenvezető kalauzolt bennünket. Sajnos az éppen zajló felújítási munkák miatt csak kívülről tudtuk megtekinteni Bethlen Gábor erdélyi fejedelem gyermekkori lakhelyét. Ezután a ditrói nagytemplom gyönyörű gótikus építkezését, festett üvegablakait, ragyogó akusztikáját csodáltuk meg. A gyerekeket megörvendeztettük egy egyházi ének előadásával is. Megálltunk néhány percre a hét vezér tiszteletére készült kopjafák mellett.

Más világba, a hegyi pásztorokhoz vitt tovább utunk. Megismertük, milyen az élet az esztenán: hogyan készül az orda, a juhsajt, megtudtuk, hogyan védekeznek a kint élő pásztorok a vadállatok támadása ellen. A jóízű ételek elfogyasztása után még egy kis szabad játékra is jutott idő.

Utunk egyik legszebb állomása, a Békás-szoros következett. Gyalog tettük meg utunk nagy részét a lélegzetelállító, fenséges sziklafalak között. Utólag a gyerekek ezt tartották a legemlékezetesebb élménynek. Ezen a napon programunkat a Gyilkos-tónál tett sétával zártuk, megismerkedtünk a keletkezéséről szóló mondával.

7-e a múzeumok napja volt. Elsőként a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Székely Múzeum tárlatát, majd a csíkszeredai Mikó-vár interaktív kiállítását látogattuk meg. A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagy örömmel öltötték magukra a korabeli gárdaegyenruhát. A régmúlt megismeréséhez modern eszközök (filmbejátszások) vezették a gyerekeket. Mindannyiunk számára kedves emlék marad a Benedek Elek-kúrián tett kisbacon látogatás. A dédunoka személyes hangú elbeszélése, a hely atmoszférája sokunkat meghatott. Utolsó szállásunkat Nagybaconban, egy erdei tisztás szélén álló vendégházban foglaltuk el.

Másnap a korai reggeli után első utunk Szejkefürdőre vezetett, ahol csodálatos székely kapusoron át jutottunk el Orbán Balázs síremlékéhez, ahol a kegyelet jeléül nemzetiszín szalagot helyeztünk el.

A következő állomás Farkaslaka volt, ahol megálltunk néhány pillanatra a trianoni emlékműnél, és megtekintettük Tamási Áron síremlékét. Mindkét helyen letettük a megemlékezés szalagját.

A továbbiakban egy csodálatos természeti kinccsel, a parajdi sóbányával ismerkedtünk. Szerencsénkre hozhattunk is magunkkal kisebb sókristályokat, amelyek majd emlékeztetnek bennünket az együtt töltött szép napokra.

Utolsó programpontunk Marosvásárhely néhány jelentős helyszínének meglátogatása volt. Jártunk a Bolyai Farkas Líceumban, a várfallal körülvett református templomban, s utunk méltó lezárásaként a csodálatos Kultúrpalotában.

Feltétlenül meg kell említenünk, hogy utunk gördülékeny, biztonságos lebonyolításában óriási segítségünkre voltak buszvezetőink és a Csillagösvény Utazási Iroda idegenvezetője, Olasz Etelka.

Felejthetetlen utazás volt, reméljük, a jövőben is sikeresen pályázunk.

Bene Ferenc Általános Iskola