Bárki megtanulhatja, hogyan kell komposztálni

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata a kerületben elszállítandó és ártalmatlanítandó hulladék mennyiségének csökkentése és a zöldfelületek tápanyag-utánpótlása biztosítása érdekében 2011 évben lakossági KOMPOSZTÁLÁSI AKCIÓT hirdet.

Az Önkormányzat az akció keretében térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a komposztáláshoz szükséges anyagokat, ingyenes tájékoztató és oktató előadásokat szervez.

Az akció keretében lakóközösségek és egyéni érdeklődők jelentkezését várjuk 2011. október 7-éig.

Városi létünk velejárója, hogy a keletkező hulladék gondos szervezetést és nagy költséget igénylő módon kerül el a termelődés helyéről – a háztartásokból és a munkahelyek egy részéről – az ártalmatlanítás helyszínére, ahol rendezett módon lerakásra kerül. A szelektív hulladékgyűjtéssel a kommunális hulladék egy része hasznos alapanyag lehet, a szervezett egyéb hulladékgyűjtési és hasznosítása lehetőségek a hulladékudvarokban további értékes részt mentenek meg szemetünkből.

A szerves hulladék jelenleg kommunális hulladékba kerülő jelentős része komposztálással hasznos anyaggá alakítható, mégpedig nagyon egyszerű, „háztáji” módszerekkel, kevés eszköz-, és anyag-felhasználással.

Kérjük, jelentkezzenek a felhívásra, adják le igényüket az akcióban való részvételre. Az akció során tájékoztató előadáson választ kaphatnak kérdéseikre, szakképzett, tapasztalt oktatók pedig megtanítják Önöknek a házi komposzt-készítés mikéntjét.

Az akció során megtapasztalhatják, hogy
– valóban lehetséges a családi házak és a társasházak számára komposztálással csökkenteni az elszállítandó hulladék mennyiségét,
– valóban lehetséges hasznos, a zöldfelületek, a növények számára értékes tápanyagot adó humuszt termelni a háztartásunk közelében,
– ez a technológia a környezetet nem szennyezi kellemetlen szaggal,
– kicsi kertben is elfér a komposztáló edény,
– ha nincs kertünk, akkor is komposztálhatunk,
– akár egyedül is hozzáláthatunk,
– bárki megtanulhatja, hogyan kell komposztálni.

Az igényléshez szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (1042 Budapest, István út 15.), valamint ügyfélfogadási időben a Városüzemeltetési Főosztályon (1042 Budapest, István út 14. fszt. 16.) illetve letölthető innen.

A kitöltött nyomtatványt az alábbi módon juttathatják el hozzánk:
– személyesen átadható a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (1042 Budapest, István út 15.), illetve ügyfélfogadási időben a Városüzemeltetési Főosztályon (1042 Budapest, István út 14. fszt. 18.),
– postai úton beküldhető a Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztály Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztály – 1042 Budapest, István út 14. – címre,
– faxon elküldhető a 231-3149 faxszámra,
– elektronikusan megküldhető Földházi Júlia számára a foldhazi@ujpest.hu e-mail címre.

Amennyiben lakóközösség kíván az akcióban részt venni, úgy kérjük, adják meg a kapcsolattartó nevét, elérhetőségét. A technológia elsajátítására díjmentes előadást szervezünk. Az előadás pontos időpontja a jelentkezők számától függően kerül megrendezésre, 2011. október hónapban. A komposztáló edények átvétele 2011. október végéig megtörténik.

Az akcióval kapcsolatos kérdéseikkel szíveskedjenek Földházi Júlia parkügyi ügyintézőt keresni (tel.: 231-3101/144).